Kolem světa: Výchova dětí v Tanzanii

Kolem světa: Výchova dětí v Tanzanii

Kolem světa: Výchova dětí v Tanzanii

Kdybych si mohla vybrat, byla bych v Tanzanii asi raději žirafou než ženou. Ne že by se mi zdálo nemyslitelné existovat bez elektřiny a pitné vody, ale když si k tomu ještě představím, že bych měla deset dětí a neměla klitoris...

Kdybych si mohla vybrat, byla bych v Tanzanii asi raději žirafou než ženou. Ne že by se mi zdálo nemyslitelné existovat bez elektřiny a pitné vody, ale když si k tomu ještě představím, že bych měla deset dětí a neměla klitoris, život žirafy v národním parku Serengeti se zdá jako pohádka.

Každý, s kým jsem se tu zatím seznámila, mi tvrdí, jak moc se země za posledních deset let změnila vlivem dostupnosti televize. Prý se sem doslova valí západní zvyky. Například ženská obřízka už je nezákonná. Sice to zatím nebrání tomu, aby až devadesát procent novorozených holčiček kmenů střední Tanzanie procházelo tímto rituálem, ale řekněme, že je to krok kupředu.


Gordon Maro, lékař zabývající se sexuálním zdravím nomádských kmenů v oblasti Tangy, říká, že největším problémem Tanzanie je nízký věk, v němž se lidé berou a mají děti. U Masajů to u děvčat bývá i ve dvanácti letech. Podle Mara děti často dosáhnou jen částečného základního vzdělání a pak zakládají rodiny, což je zdrojem věčného kolotoče:
Lidé, kteří nemají práci, nemají moc. A ti, kteří nemají moc, chtějí děti, protože plodnost je určitým symbolem moci. Čím víc mají lidé dětí, tím méně mají peněz a tím menší je šance, že jejich děti budou moct dostudovat a najdou práci. A tak to jde pořád dokola.

Nevládní organizace v Tanzanii se ze všech sil snaží udržet děti ve škole a učit je „západním zvykům“. Jedna základní škola v největším městě Dar es Salaamu dokonce na plot namalovala výchovné desatero (přesněji osmero). Pro západní, netrénované oko, které navíc není zběhlé ve svahilštině, je však docela náročné některá z poselství malůvek rozšifrovat. Posuďte sami.



Zkusila jsem si tipnout. Napadá vás jiný výklad?








Podívejte se, jak zní
VOLNÝ PŘEKLAD ZE SVAHILŠTINY.

VOLNÝ PŘEKLAD ZE SVAHILŠTINY







KOLEM SVĚTA: DEN 1 (Reflex.cz, 5. 10. 2009)
... Doktorka odvětila, ať si přece jenom dám i béčko. „Kdyby tam náhodou byl nějakej černoch, co by stál za hřích, haha,“ řekla a já jsem chvíli tápala, jestli se mám zasmát trapnosti toho otřepaného rasistickému podtónu nebo brečet ...


KOLEM SVĚTA: ZANZIBAR (Reflex.cz, 13. 10. 2009)
Kolem běhají děti a hlasitě se smějí; a já přemýšlím, kdy se z tak veselých dětí stanou tak smutní dospělí. Zvlášť ženy. Je raritou vidět ženu po dvacítce se smát. Ještě že mají tolik dětí, aby se smály za ně.



Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex.cz připravuje pravidelnou rubriku POHLEDY ZVENKU.