Za sexuální práva tučňáků

Za sexuální práva tučňáků

Za sexuální práva tučňáků

Věděli jste, že humři mohou být leváci i praváci? Že vydra vydrží nedýchat pod vodou šest minut? V newyorském obřím akváriu mohou děti z informačních tabulí získat spoustu vědomostí. A nejen děti. A nejen z tabulí.

Stačí chvíli pozorovat pářící se tučňáky.

Ekonomická krize dolehla i na zoologické zahrady a akvária, a ta přijala opatření jako každá jiná korporace: snižování stavu. Newyorské akvárium si momentálně nemůže dovolit živit nové mrože, tuleně a tučňáky. Direktiva proto zní: žádná nová zvířata. Jinými slovy: zákaz páření.

Miss Mitchellová je hlavní pečovatelkou o tučňáky, což momentálně znamená, že řídí jejich sexuální životy. Zkrátka dělá všechno proto, aby se nepářili. Používá různé formy antikoncepce, většinou je fyzicky odhání od sebe, za což ji tučňáci brýloví, kteří za normálních okolností žijí monogamně v Africe, vůbec nemilují. Výjimku představují Wendell a Cass, tučňáčí páreček, který kopuluje – před zraky desítek fascinovaných dětí a mírně šokovaných rodičů – v podstatě pořád.


„Ti dva mi starosti nedělají,“ říká Mitchellová. „Oba jsou to samci.“

Wendell, 22, a Cass, 22, to spolu táhnou už třináct let a stali se jedním ze slavných světových „gay párů“. Jezdí sem za nimi jako za rockovými hvězdami gayové ze všech koutů USA. A to zvlášť tento týden, kdy Amerika slaví 40 let od takzvaných Stonewallských výtržností, nepokojů v New Yorku, které odstartovaly organizovaný boj za práva homosexuálů. U výběhu tučňáků je několik kytic s nápisy „Blahopřejeme“ a jeden s textem „Děkujeme za to, že svou homosexualitu neskrýváte“. Nejedna rodina s dětmi má před sebou určitě spoustu vysvětlování. Na tohle téma tu žádná informační tabule není.

Za homosexuálními tučňáky sem jezdí i odborníci z celého světa, kteří se jejich prostřednictvím snaží vyzkoumat, do jaké míry je homosexualita běžná i ve zvířecí říši, jestli se jí dá pod antikoncepčním tlakem „naučit“ a jak dalece je spojena s promiskuitou. Wendell a Cass si očividně úplně vystačí spolu. Navíc to nevypadá, že by je ostatní, heterosexuální tučňáci nějak soudili. Těm dvěma by to stejně asi bylo jedno. Mají navrch. Je nikdo neotravuje, aby neplodili potomky.


Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex.cz připravuje pravidelnou rubriku POHLEDY ZVENKU.