Vaginy k pronájmu

Vaginy k pronájmu

Vaginy k pronájmu

Prostitutky v amsterdamských výlohách s červenými lucernami nepůsobí o nic méně sešle než jejich kolegyně v Indii, Mexiku nebo Rusku. Úsměvy nejsou o nic přesvědčivější a tanečky profesionálnější...

. I legální prostitutky vypadají především jako zoufalé vaginy k pronájmu.

Turisté si je fotí jako atrakci, hodnotí na žebříčku 1–10, takzvané stupnici „šukatelnosti“, přičemž „1“ znamená ani opilý, ani zfetovaný. V málokom vyvolávají lítost. Vždyť to nemusí dělat, když nechtějí. Otázkou zůstává, proč v 21. století mají ženy – a někteří muži, i když ne v takové míře – pocit, že sex za peníze je to nejlepší, co mohou světu nabídnout.


Starosta Amsterdamu v prosinci oznámil, že hodlá zavřít polovinu z téměř pěti set nevěstinců ve městě, protože kvůli legální prostituci se rozšířily jiné nelegální činnosti. Do města se natáhly celé gangy obchodníků s bílým masem, překupníků tvrdých drog a „praček peněz“. Amsterdam teď chystá investovat 39 miliónů eur do kampaně, která by měla přimět hotely, butiky a galerie, aby se vrátily do „ucouraného centra“, ze kterého se kvůli prostituci odstěhovaly.
Neměla vést legalizace prostituce k lepším výsledkům? Amsterdam je stále prezentován jako model pro legalizaci neřestí všeho druhu s jednoduchým argumentem, že když se nelegální aktivity zlegalizují, vznikne konkurence, stoupne kvalita produktu a klesne kriminalita. Bohužel je zřejmé, že legalizace prostituce nevede ani k jednomu.
Očekávat, že samotnou legalizací se z prostituce stane respektovaný obor podnikání, v němž pod tlakem konkurence pokvete profesionalita, by bylo příliš optimistické. Naopak se stává, že běžné legální prostitutky ztratí kouzlo zakázaného ovoce a zákazníci žádají něco rajcovnějšího: nezletilé, panny, těhotné, sex bez kondomu. Je to kluzký svah.
V zemích, kde prostituci aspoň do určité míry legalizovali (kromě Nizozemí ještě třeba v Německu nebo na Novém Zélandu), sice problémy na jedné straně zmizely, ale narostly jinde. Nikdo například nechce bydlet v oblastech, kde se daří prostituci, ať legální nebo ne. To je ten paradox liberálního přístupu k sexu za peníze: většině lidí je jedno, jestli někdo platí za sex a jiný si za něj nechá platit, ale málokdo si přeje, aby se to dělo u něj v činžáku nebo v jeho vesnici.
Proč má vlastně ještě dnes někdo potřebu platit za sex? V době postsexuální revoluce, kdy sbalit holku nebo kluka v baru je lehčí než kdykoli jindy? Dejme tomu, že za peníze seženete lepší kořist a relativně bez úsilí. Ale vědět, že by s vámi bez placení nikdy nešla, musí být krutá rána pro sebevědomí. Proč není v civilizovaném světě legální prodat ledvinu, ale pronajímání tělních otvorů je přijatelné?

Někteří tvrdí, že prostituce je volba. Je to ale volba, i když osmnáctiletá prostitutka prodává své tělo od deseti, protože byla v dětství zneužívaná? Stačí přečíst si pár studií z oblasti prostituce a člověk zjistí, že volba je to hodně relativní. Velká část prostitutek, i těch luxusních (například včetně té, kvůli níž ztratil post guvernér státu New York Eliot Spitzer), byla v dětství zneužívána, znásilněna nebo přinucena k prostituci od útlého věku. Sex je jediné, za co je kdy kdo ocenil. Může taková žena ve dvaceti letech opravdu říci, že si tuhle profesi dobrovolně vybrala? Může muž, který takové ženě zaplatil, mít z této transakce dobrý pocit?
Pak jsou lidé, jako například antropolog Lionel Tiger, kteří tvrdí, že „nejstarší řemeslo světa“ je naprosto přirozené a nikdy nezmizí, protože i u šimpanzů se vyskytují aspekty prostituce. Samice prý svolí k sexu, když jim samec přinese kus masa. Argumenty na téma „co je přirozené, je správné“ mi vždycky přišly směšné, ale tohle je můj favorit.
Opravdu jsme se už v koloběhu dějin dostali tak daleko, že budeme v jednadvacátém století vytvářet zákony podle toho, jak se chovají zvířata v džungli? U zvířat jsou patrné i jiné, zcela přirozené sklony, jako například znásilnění, násilné přepadení, krádež, opuštění mláďat, vražda slabších druhů. Máme se na co těšit. Co jsou proti tomu nějaké vaginy k pronájmu.



Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex.cz připravuje pravidelnou rubriku POHLEDY ZVENKU.


AMSTERDAM TO CUT BROTHELS BY HALF (BBC)