Made in China:<br/>Číňané vynalezli všechno

Made in China:
Číňané vynalezli všechno

Made in China:
Číňané vynalezli všechno

Čína dala světu papír, kompas, ocel, těstoviny, seizmoskop, porcelán, visutý most, střelný prach...

Čína dala světu papír, kompas, ocel, těstoviny, seizmoskop, porcelán, visutý most, trakař, whisky, střelný prach a ohňostroj, deštník, trakař, whisky, první tištěnou knihu a asi dvě stě padesát tisíc dalších věcí, a to nepočítám jejich imitace.

Ale i novodobé čínské vynálezy si zaslouží pozornost. Při procházce Šanghají si nelze nevšimnout následujících vychytávek moderního čínského života:





1. Motorky schopné transportovat cokoli.
Zvířata, nábytek, několikačlennou rodinu. Na čínskou motorku se vejde všechno.





2. Maneki Neko, většinou červenozlatou keramickou kočku na baterky, přinášející štěstí a prosperitu prostřednictvím mávající tlapky.
Najdete ji v čínských tržnicích, domovech a restauracích. (Psst. Maneki Neko, jak lingvisté z názvu jistě už beztak tušili, ve skutečnosti vynalezli Japonci, a to ve své nejhlubší estetické krizi.)





3. Padělky, respective nekompromisní ochranu obchodních značek.
Nad vchody některých čínských tržišť visí nápis „Chraňte duševní vlastnictví“. Svět zkrátka potřebuje vědět, že Čína dělá všechno, co může, aby ochránila západní obchodní značky a neprodávala padělky. (Samozřejmě kromě Adidasu, Nike, Louis Vuitton, Samsonite, Prada a dalších, které se nepočítají, protože jejich imitace jdou příliš dobře na odbyt.)





4. Schopnost usnout kdekoli.
Je čínská schopnost usnout za jakýchkoli podmínek drobnou kulturní odchylkou nebo důkazem silné genetické převahy?





5. Praktické dětské kalhoty s dírou v rozkroku.
Díky tomuto přelomovému vynálezu si čínské děti nemusí stahovat kalhoty, když se jim chce na záchod. Stačí přidřepnout. Je jen otázka času, kdy je začnou vyrábět pro západní trh se třemi bílými pruhy po stranách.










AUTORKA JE SPOLUPRACOVNICE REDAKCE, CESTOVATELKA A PUBLICISTKA. PRO REFLEX ONLINE PŘIPRAVUJE POHLEDY ZVENKU.