Made in China:<br/>Po nás nahnědlo

Made in China:
Po nás nahnědlo

Made in China:
Po nás nahnědlo

Řeči o tom, že se z Číny stává světová ekonomická megamocnost, znějí v Čchung-čchingu přinejlepším optimisticky.

V největším městě čínského vnitrozemí lidé básní o tom, jak se všechno změnilo. Poukazují na „zázračný rozvoj“ a ukazují přitom kolem sebe. Vidíte?
Dívám se dokola a nevidím nic kromě omšelých věžáků, otrhaných billboardů, holých strání a stovek hemžících se lidí v různých stupních chudoby. Vzduch, silnice, lidé i řeka Jang-c‘-ťiang se rýsují v oparu, v různých tónech hnědé. Zapáchá to odpadky. Oči svědí, sliznice otéká a z nosu teče. Není snadné představit si, že před „zázračným rozvojem“ to tu mohlo vypadat hůř.

Dvacet ze třiceti nejvíce znečištěných měst světa jsou v Číně. Průmyslové město Čchung-čching je jedním z nich. V jeho metropolitní oblasti bydlí 32 miliónů lidí a většina z nich má prý v současnosti přístup k pitné vodě. Splašky už vesměs netečou přímo do řeky tak jako ještě v roce 2005, kdy do jejího toku podle BBC putovalo 80 procent odpadu, zhruba čtyři tuny každou minutu. No a odsud je prý už jen pomyslný krok vpřed k tomu, aby se Čína vyrovnala Americe a Evropě. Ekonomové mají představivost, kterou jim smogem osleplí smrtelníci mohou jen tiše závidět.



Minulý týden byla na oficiální návštěvě Číny Hillary Clintonová coby nová americká ministryně zahraničí a s odkazem na čínský ekonomický pokrok prohlásila, že doufá, že Čína neudělá stejné chyby, jako kdysi udělala Amerika. Myslela tím systematické znečišťování životního prostředí, vykořisťování zaměstnanců, a potažmo i zanedbávání lidských práv ve prospěch volného trhu. Chyby, které Čína samozřejmě již dávno dělá a bez kterých by jen těžko byla tam, kde je.

„Když se rozvíjel a rostl náš průmysl, nevěděli jsme, že se věci dají dělat i jinak. Evropa také ne,“ řekla Clintonová v článku The New York Times. „Teď už jsme dost chytří, abychom si uvědomili, jak docílit zdravého růstu.“

Řekla jim to pěkně. Čína půjde jistě po jejím projevu do sebe. Není nad to dostat lekci uprostřed světové ekonomické krize, zaviněné partičkou „dost chytrých,“ kteří docílili „zdravého růstu.“ Říkali tomu, myslím, zázračný rozvoj.





AUTORKA JE SPOLUPRACOVNICE REDAKCE, CESTOVATELKA A PUBLICISTKA. PRO REFLEX ONLINE PŘIPRAVUJE POHLEDY ZVENKU.