Americké volby 2008: Konec bílých mužů

Americké volby 2008: Konec bílých mužů

Americké volby 2008: Konec bílých mužů

Včera ve 23 hodin místního času začaly davy v New Yorku jásat. Troubení aut, potlesk a skandování „Obama, Obama“ nepřestávaly až do ranních hodin. Barack Obama vyhrál volby. Prognózy se vyplnily: Američané byli opravdu připraveni zvolit „nebílého kandidáta“.


Před čtyřmi lety, když se začalo vážně mluvit o tom, že na úřad prezidenta by mohl kandidovat někdo jiný než bílý muž, spekulovalo se, jestli by to mohla být žena. Historici tvrdili, že první president USA, jenž nebude bílý muž, může být kdokoli. Ale bude to muž.
Historici a analytici tenkrát ještě nevěděli, kdo bude kandidovat, ale i tak říkali, že žena nemá šanci. Vysvětlovali to historickými trendy. Původně byli v Americe klasifikováni jako občané pouze bílí muži a jen oni mohli volit. V roce 1867 dostali právo volit i černí muži. Ženy smějí volit až od roku 1920. Volba prezidenta Spojených států – podvědomě, či ne – údajně jen následuje stejnou linii.
Podle Shankara Vedantama, jenž píše pro Washington Post o chování voličů, je prezidentura stále zažitá jako „mužská práce“, ke které jsou potřeba „mužské vlastnosti“. V nedávném výzkumu se ptali voličů, jestli by volili kandidáta na základě následujícího popisu: silná osobnost, společenský, charismatický, pohledný, schopný rychle se rozhodovat atd. „Více než tři čtvrtiny voličů uvedly, že takového kandidáta by volily,“ píše Vedantam. Když ale otázka zněla, jestli by na základě stejných charakteristik volili ženu, vyšlo najevo, že ne. Od žen v nejvyšších funkcích se prý očekávají jiné vlastnosti. Jen bohužel zatím nikdo přesně neví jaké.
Jakkoli byla letošní kampaň průlomová, dvojí metr pro ženy a pro muže tu byl stále zřejmý. Zatímco Sarah Palinové bylo například neustále vyčítáno, že kvůli politice zanedbává své potomky, Obamovi, otci dvou malých dětí, nikdo nic podobného nepředhazoval. Je to koneckonců muž a péče o děti není vnímána jako „mužská zodpovědnost“.
Obamovy vlastnosti byly nicméně většinou amerických voličů vyhodnoceny jako „kompatibilní s těmi prezidentskými“ a USA tak končí éra více než dvousetleté série bílých mužů v Bílém domě. S definitivním přepisováním učebnic historie by se ale možná mohlo počkat až do doby, kdy v Bílém domě usedne – pozor, dvojitá překážka – nebílá žena.
Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.



Související články:

Anketa: KOHO BYSTE RADĚJI VIDĚLI V BÍLÉM DOMĚ? (Reflex online, 3. 11. 2008)
Iva Skochová: AMERICKÉ VOLBY 2008: UČITELÉ KONTRA UPŘÍMNOST (Reflex online, 30. 10. 2008)
Speciální příloha OSUDOVÉ VOLBY AMERIKY (Reflex č. 44/2008)
Jefim Fištejn: CO VY NA TO, PANE FIŠTEJNE? (Reflex č. 43/2008)
Iva Skochová: AMERICKÉ VOLBY 2008: NOVINÁŘI VOLÍ OBAMU (Reflex online, 24. 10. 2008)
Andrew Roberts: JAK ČÍST AMERICKÉ VOLBY (Reflex č. 41/2008)