Americké volby 2008: Učitelé kontra upřímnost

Americké volby 2008: Učitelé kontra upřímnost

Americké volby 2008: Učitelé kontra upřímnost

Na podzim 1989 mi dějepisářka s odznáčkem Občanského fóra na klopě připadala sympatická. Byl to nezvyklý projev lidskosti od ženy, která třicet let děti učila, že Stalin byl hrdina. Myšlenka, že učitelé by měli být názorově neutrální, mě nenapadla. Tenkrát nám šlo o upřímnost.


Na soudružku dějepisářku jsem si vzpomněla minulý týden při rozhovoru s Johnem Elfrankem, učitelem sociálních věd na střední škole Murry Bergtraum v New Yorku. Elfrankovi totiž zástupce ředitele školy zakázal nosit do školy placku OBAMA 08 s tím, že „regulace státních škol zakazují ideologické projevy učitelů“, neboli zakazují ovlivňování politických názorů studentů.
Elfrank placku sundal, ale zavolal na United Federation of Teachers (odbory učitelů) s tím, že škola porušila jeho právo na svobodu projevu. Dozvěděl se, že není první pedagog, který si stěžuje.
Odbory podaly na Ministerstvo školství žalobu a žádaly, abych jejich základní lidská práva na svobodné vyjádření politického názoru byla zachována. Soud nakonec rozhodl, že učitelé volební placky do školy nosit nemohou. Nikdo jim nemůže nakázat, aby je nenosili po cestě do školy a ze školy, ale v budově je musí sundat. Do jaké míry hrál roli v rozhodnutí fakt, že více než devadesát procent učitelů v New Yorku je příznivci Obamy, není jisté. Pravděpodobně dost velkou.
Když jsem se ptala studentů v Murry Bergtraum, jak vidí problém volebních placek oni, všichni – kromě jednoho – tvrdili, že učitelé by měli mít stejná práva jako ostatní. Zdálo se jim směšné, aby pedagog, který učí sociální vědy a může je tak teoreticky ovlivňovat svými přednáškami, nesměl nosit odznak s kandidátem. Učitelé je prý neovlivní tak ani tak. Stejně volit nebudou. „Na volbách nezáleží,” řekl mi osmnáctiletý Jose, posunul si kšilt hluboko do očí a zapálil si další cigaretu.
Apatie studentů vůči politice je hlavním důvodem, proč jejich učitel Elfrank začal nosit placku s Obamou. Pravidelně totiž volí jen kolem padesáti procent Američanů a on chce, aby jeho studenti byli „odpovědnými občany“. Lidé, kteří nevolí, jsou často z podobných sociálních skupin jako jeho studenti; tři čtvrtiny z nich dostávají ve škole oběd zdarma, což je indikátor chudoby.
„Je jedno, jestli nosím placku s McCainem nebo Obamou,” říká Elfrank. „Dávám tím najevo především to, že jsem volič.“ Tvrdí, že jeho studenti jsou otrávení politickou korektností a neutralitou. „Chtějí hlavně upřímnost. Když budu předstírat neutralitu, nebudu k nim upřímný.“
Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.



Související články:

Speciální příloha OSUDOVÉ VOLBY AMERIKY (Reflex č. 44/2008)
Jefim Fištejn: CO VY NA TO, PANE FIŠTEJNE? (Reflex č. 43/2008)
Iva Skochová: AMERICKÉ VOLBY 2008: NOVINÁŘI VOLÍ OBAMU (Reflex online, 24. 10. 2008)
Andrew Roberts: JAK ČÍST AMERICKÉ VOLBY (Reflex č. 41/2008)