Životní tragédie nutná

Životní tragédie nutná

Životní tragédie nutná

Barack Obama při včerejším projevu v New Yorku povstal, zamával jásajícím davům a slíbil, že se jako prezident chystá ukončit válku v Iráku, snížit americkou závislost na ropě, vyřešit problém zdravotnictví, lidských práv, globálního oteplování a vymýtit chudobu. Jako kandidát na amerického prezidenta totiž musíte mít buď působivý osobní příběh nebo nadlidské síly.



Američané jsou emotivní voliči. Vidí kandidáty podobně jako filmové hrdiny. Chtějí silné osobnosti, ale zase ne příliš. Vůbec nejlepší jsou postavy původně slabé či celkově špatné, z nichž se pílí a vytrvalostí stanou silní a dobří lidé. Úspěch se cení, ale jen v případě, že mu předcházela nepřízeň osudu. Voliči chtějí někoho, s kým se průměrný Američan může ztotožnit. Někoho, kdo to má taky těžké, kdo dělá chyby a vedle nějž se necítí hloupí a neúspěšní.
John McCain je na tom v tomhle ohledu lépe. Ve válce ve Vietnamu málem zemřel. Dodnes není následkem zranění schopen zvednout ruce výš než nad úroveň ramen. Několikrát překonal rakovinu a následkem opakovaných operací kůže má zjizvený obličej. Sice opustil svoji první manželku a vyměnil ji za mladší a bohatší model, ale za to se veřejně omluvil, takže mu bylo odpuštěno. Zmínila jsem, že málem zemřel?
A pak je tu Sarah Palinová, McCainova kandidátka na viceprezidentku, která je sice údajně naprosto nekvalifikovaná na takový post, ale má bezkonkurenčně nejemotivnější příběh ze všech. Její život působí jako romantická komedie s Reese Witherspoonovou. V romantických komediích vždycky musí být tragický prvek, aby si pak ten happy end všichni hezky užili.
Palinová má pět dětí, včetně kojence s Downovým syndromem. Prvorozený syn odjíždí sloužit do Iráku. Je členkou asociace vlastníků střelných zbraní. Loví vlky. Bydlí na Aljašce, a ne v nějakém z těch „elitářských“ států. Její sedmnáctiletá dcera je těhotná. Manžel je šampión v závodech na motorových sněhových saních. Vystudovala průměrnou školu, ne na Harvardu. Byla starostkou města s pěti tisíci obyvatel, a brzy ji možná od nejmocnější pozice na světě bude dělit jen jeden McCainův infarkt. Takhle by si to snad netroufli napsat ani v Hollywoodu.
Obamovi nezbývá než vsadit na nadlidské síly. Na to, že ho budou volit kvůli osobnímu příběhu, sázet nemůže. Je vzdělaný, pohledný a úspěšný člověk s rodinným životem bez poskvrny. Jeho story je jen slabým odvarem příběhů jeho protivníků. To, že vyrostl v chudé rodině a sám se vypracoval, už je i ve Spojených státech příliš otřepaný scénář. Dnes potřebujete překonat životní tragédii.
Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.