O krysách a o lidech

O krysách a o lidech

O krysách a o lidech

Nic nesymbolizuje život v New Yorku lépe než krysa. Myslím to jen v tom nejlepším smyslu. Epicentrum nejbohatší vyspělé země světa je spravedlivě sdíleno dvěma zřejmě nejhouževnatějšími savci této planety: člověkem a krysou. Čím víc je tu lidí, tím více je krys. Perou se o prostor od té doby, co z bažiny vznikl Manhattan.



Říká se, že v New Yorku nikdy nejste dál než tři metry od krysy a že každý z osmi miliónů newyorčanů má vlastní krysu. Již v polovině minulého století se odhadovalo, že počet krys je zhruba stejný jako počet obyvatel. O jejich přesném počtu se ale vedou nekonečné spory. Někteří odborníci odhadují počet krys ve městě až na devadesát šest miliónů. Ti nejkonzervativnější říkají, že na jednu krysu ve skutečnosti připadá šestatřicet lidí. Tudíž v nejlepším případě je v New Yorku „jen“ čtvrt miliónu krys.
Krysy mají špatnou reputaci. Jsou spojovány s chudobou, špínou a přenosem nemocí. Prý koušou. Přitom statisticky vzato máte údajně desetkrát větší šanci, že vás kousne člověk. Krysy jsou, stejně jako newyorčané, pouze oportunisté. Žijí tam, kde je lehké najít obživu, bohatý výběr mezinárodní kuchyně a skromný příbytek. Volný čas tráví typickou čtyřkolkou: jídlo, spánek, hraní, sex. Pravda, se sexem jsou na tom krysy zřejmě líp než průměrný neurotický rezident New Yorku. I když přesné studie krysího sexuálního života nejsou k dispozici (ani tady zatím nedošly reality show tak daleko), ví se nicméně, že během jednoho roku může mít krysí samice až 285 mladých. Takovou frekvenci mohou krysám závidět i ty nejvýkonnější mormonské rodiny.
Když jsem se minulý týden procházela po Harlemu, čtvrti na severu Manhattanu známé svým ostrým pouličním životem, potkala jsem spoustu krys. Zaujala mě zvlášť ta, která byla namalovaná na zdi na 116. ulici s oprátkou kolem krku a nápisem „Stop Snitchin’ “ (Přestaň bonzovat).
„Stop Snitchin’ “ je kampaň drogových dealerů vyhrožující násilím „donašečským krysám“, které jsou ochotny vyklopit policii detaily o kriminálních činech výměnou za nižší trest pro sebe. Takový drogový dealer v New Yorku ani nemůže být dost opatrný. Ví, že nikdy není dál než tři metry od krysy.
Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.