Incestem ke kráse a lásce

Incestem ke kráse a lásce

Incestem ke kráse a lásce

Silvía, moje známá z Islandu, mě pozvala na svatbu do Reykjavíku. Bere si svého bratrance. Nemám se prý děsit, protože je to bratranec vzdálený přes několik kolen. Na Islandu to ostatně jinak nejde. Všichni jsou tam jedna velká rodina.


Uklidnila mě tím, že je prý blíže příbuzná zpěvačce Björk než svému nastávajícímu. Zjistila to na populární islandské webové stránce islendingabok.is (Kniha Islanďanů), která je praktickou genealogickou pomůckou každého začínajícího vztahu. Stačí zadat jeho či její jméno a stránka vám ukáže, jak dalece jste příbuzní.
Kniha Islanďanů je údajně jediná genealogická databáze na světě pokrývající celý národ. Jsou zde záznamy o více než 95 procentech Islanďanů narozených po roce 1703. Podle ní všech 300 tisíc současných obyvatel Islandu pochází z jedné rodiny, a to rodiny nadmíru plodného biskupa Jóna Arasona narozeného roku 1484. Pokud mluvíte islandsky, můžete nastudovat stránku Islandské univerzity, kde je matematická rovnice, která příbuznost dnešních Islanďanů a onoho biskupa pomáhá podložit. I pokud nemluvíte islandsky, vypadá ta směsice čísel a islandštiny přesvědčivě.
Nová studie publikovaná v Live Science tvrdí, že „mírný incest“, takový jaký je provozován na Islandu, je pro společnost přínosný. Páry, které jsou spřízněné přes tři až čtyři kolena, jsou totiž plodnější než páry, které jsou geneticky příliš vzdálené. Takové dvojice jsou totiž často geneticky úplně nekompatibilní.
Možná proto jsou Islanďané proti imigraci a proti EU: nechtějí si na své teritorium pustit nekompatibilní, ošklivé a jinak nežádoucí geny. Silvía mě ostatně varuje: „Na Islandu uvidíš největší koncentraci krásných lidí na světě.“
Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.



University of Island
Live Science