Židovská razítka v muslimském světě

Židovská razítka v muslimském světě

Židovská razítka v muslimském světě

Muslimové poprvé v historii předstihli katolíky v počtu věřících a islám se tak stal nejrozšířenější náboženskou skupinou světa. Tato zpráva mě zasáhla v okamžiku, kdy jsem žádala o nový pas. Ten starý má totiž razítka a víza ze zemí, které údajně „nejsou slučitelné“ s návštěvou určitých jiných států. Teď mám pasy dva: jeden výhradně do muslimských zemí a druhý pro zbytek světa.


Svého nového „muslimského pasu“ zřejmě užiju, protože popularita islámu se ve světě stále šíří. Podle nejčerstvějších dat z Vatikánu se v současnosti k islámu hlásí 1,3 miliardy lidí, 19,2 procenta populace, kdežto ke katolické církvi pouze 17,4 procenta.
S jedním pasem si cestovatel dnes těžko vystačí, a to ani když je jeho držitel z tak nekonfliktní země, jako je Česká republika. Zdaleka ne všechny státy jsou nakloněny představě, že turista může zemi navštívit a zároveň nesouhlasit s jejím režimem či zahraniční politikou, případně se o ně vůbec nezajímat. V určitých oblastech Středního východu takovou představu jednoznačně zavrhují a nepřímo vás nutí vybrat si, jestli jste „s nimi“, nebo „proti nim“. Proto máte-li v pasu například razítko z Izraele, můžete se s vízem do valné většiny muslimských zemí rozloučit. Nejde jen o konzervativní země, jako je Saúdská Arábie, problémy s izraelskými razítky mají i turistické destinace jako Alžírsko, Maledivy a Malajsie.
Česká republika má v tomto ohledu nadmíru liberální přístup. Můžete mít pasy dva. Stačí zažádat si o další pas z důvodu „neslučitelnosti víz“ a bez dalších otázek vám bude vystaven. Náš stát vás nenutí rozhodnout se, jestli chcete jet na dovolenou raději do Jeruzaléma, nebo do Kuala Lumpuru. Takovou cestovatelskou svobodu všechny země, včetně třeba Spojených států, nemají. Česká zahraniční politika, bez pevných stanovisek a nekompromisních os zla, přece jen přináší nějaké konkrétní výhody.
Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.



Tom Kington: Number of Muslims ahead of Catholics, says Vatican (The Guardian, 31. 3. 2008)