Ten bez manželky a ten s kozou

Ten bez manželky a ten s kozou

Ten bez manželky a ten s kozou

V poslední době mě zaujaly dva titulky v zahraničních zprávách BBC. 1) Australan se rozhodl vydražit celý svůj život v internetové aukci. 2) Súdánský muž byl donucen oženit se s kozou. Na první pohled dvě banální a spolu nesouvisející zprávy. Nicméně hezky vypovídají o tom, jak různě se Západ a Východ vypořádávají s postupně umírající institucí tradičního manželství.


Začněme Australanem. Čtyřiačtyřicetiletý Ian Usher byl zdrcen rozpadem svého manželství. Rozhodl se proto svůj život zabalit a prodat ho ve formě praktického balíčku na internetové aukci eBay.com někomu jinému. Součástí balíčku jsou jak veškeré jeho věci, tak i zaměstnání v prodejně koberců v australském městě Perth. Prodejna prý s návrhem souhlasí a na zkušební dobu vezme kohokoli, kdo aukci vyhraje. Aukce začne v červnu a Usher očekává, že utrží alespoň 400 000 USD (7 miliónů korun). Poté hodlá, pouze s penězi v jedné ruce a pasem v druhé, odletět prvním letadlem pryč z Austrálie.
Súdánec má opačný problém. Rozpad manželství mu zřejmě nehrozí a jeho život by si asi nikdo (alespoň veřejně) nekoupil. Pan Tombe byl totiž přistižen při sexuálním styku s kozou, která patřila sousedovi, panu Alfimu. Ten případ předal Radě starších, která rozhodla, že Tombe za svůj čin musí nést odpovědnost: kozu si vzít za manželku a Alifimu vyplatit věno ve výši 15 000 súdánských dinárů (800 Kč). Tak se i stalo. O spokojenosti novomanželů Tombových nejsou zatím žádné další informace. Přinejmenším svatební noc si ale asi užili.
Zajímavé by bylo, kdyby si Australan se Súdáncem na chvíli životy prohodili. Súdánec by se mohl realizovat úspěšným prodejem podlahových krytin a třeba by dočasně našel zalíbení i v exotické australské fauně, než by ho zavřeli za sodomii. Australan by si třeba užíval toho, že je někde hodně daleko od Austrálie a že všechna podstatná životní rozhodnutí teď může hodit na Radu starších. Manželka by mu určitě neutekla. Kde by našla lepšího kozla?
Autorka je spolupracovnicí redakce, pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.



Sudan man forced to 'marry' goat (BBC)
Australian to auction off 'life' (BBC)