Neberte nám děti

Neberte nám děti

Neberte nám děti

Slušný byznys z adopce si udělal hotel Marriott v Guatemale. Nabízí totiž praktické cestovní balíčky pro tisíce cizinců, kteří sem masově jezdí adoptovat děti. Západní rodiny jsou holt zvyklé na určitý komfort, který jim běžný guatemalský hotel nenabídne. A hlavně - zaměstnanci jsou vyškoleni tak, aby na adoptivní rodiče při každé příležitosti nekřičeli: Neberte nám naše děti!


Guatemala je země s nejvyšším procentem adopcí na světě, respektive největším procentem dětí adoptovaných do jiného státu. Důvodem jsou liberální zákony a příznivá čekací doba. Místo let se tu na adopci čeká jen měsíce, někdy týdny. Podle CNN se jen do Spojených států denně „exportuje“ sedmnáct guatemalských dětí. Jinými slovy, každé sté dítě, které se narodí v Guatemale, putuje do Spojených států. V zemi, kde osmdesát procent lidí žije pod hranicí chudoby, je adopce obrovským zdrojem příjmu.
David a jeho žena Janine, které jsem poznala pár dní po tom, co tu adoptovali holčičku, strávili v Guatemale skoro deset dní, než vyřídili všechny papíry. Služby Marriottu nejprve zkoušeli bojkotovat, ale nešlo to. V hotelu, kde se původně ubytovali, se k nim personál choval hrozně, jako ke zlodějům dětí. Informace, že o holčičku oficiálně požádali přes agenturu a zaplatili za ni skoro třicet tisíc dolarů, místní ještě více rozlítila.
Přes svoji snahu nechat vydělat malému guatemalskému hotelu museli David s Janine odejít do Marriottu, kde je, jejich novou dceru i jejich kreditní karty rádi přijali. Personál jim do pokoje pohotově a s profesionálním úsměvem přistavil přebalovací pult, kočárek i autosedačku. Kdyby si záhy neuvědomili, že Marriott je americká společnost, skoro by si na chvíli mysleli, že jsou v Guatemale vítáni. To ale opravdu nebyli.
Autorka je spolupracovnicí redakce, pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.



Harris Whitbeck, Rose Arce: Guatemala seeks to slow exodus of babies to U.S. (CNN)