Opít se do jedenácti

Opít se do jedenácti

Opít se do jedenácti

Začíná to vypadat, že Britové nemají problém s alkoholem, ale že alkohol má problém s nimi. Uvolnění zavíracích hodin v britských hospodách nesplnilo svůj velkolepý cíl naučit Brity pít civilizovaně (rozuměj po vzoru Francouzů se v průběhu večeře pozvolna propít do šarmantní únavy, ale neztřískat se) a tudíž nevyřešilo místní problém s alkoholem číslo jedna: „binge-drinking“, čili intenzivní nárazové pití.


Binger je podle The Guardian definován jako muž, který vypije za jednu seanci nejméně pět alkoholických drinků, nebo žena, jež vypije aspoň čtyři. Binge je nepochybně také víkend, který parta britských mládenců absolvuje v libovolném evropském městě za účelem levné intoxikace, aby se potom několik dní na alkohol nemohla ani podívat, nicméně to celé s radostí opakovala o víkendu. Někteří tvrdí, že právě binging nejlépe definuje současnou britskou kulturu. Británie je dnes impériem bez kolonií a bingeři jeho frustrovanými pěšáky.
Když Británie schválila, že od roku 2005 budou moci hospody a bary požádat o licence na podávání alkoholu nonstop, a ne jen do tradičních třiadvaceti hodin, šlo především o to, aby její občané necítili tlak „opít se za tři hodiny“ a aby se tak eliminovaly s tím spojené problémy.
Nonstop licence bohužel nepomohly. Průměrná zavírací doba se totiž zvedla jen o jednadvacet minut, protože jen asi čtyři sta sedmdesát z dvou set dvaceti tisíc podniků o takové licence v posledních třech letech požádalo. Prý se to nevyplatí. Štamgasti jsou stejně zvyklí opít se do jedenácti a potom už jen dělají potíže.
Noční Londýn tedy vypadá stejně jako před pár lety. Ve 22.45 zazní v hospodách zvon a ohlásí poslední drink. Prostorem zavládne panika a hosté si objednávají poslední nápoj nebo několik posledních nápojů. Ve 23.05 se do ulic naráz vychrlí tuny testosteronu, a to v různých stupních odhodlanosti ho použít. Bingeři samozřejmě problém nemají. Problém mají ti, kteří se nestihli do jedenácti opít.
Autorka je spolupracovnicí redakce, pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.



Zoe Williams: Sorry, I binge responsibly (The Guardian, 5. 3. 2008)
Evaluation of the impact of the Licensing Act 2003 (Wired-GOV, 4. 3. 2008)