Z Kavek do Lidového domu

Z Kavek do Lidového domu

Z Kavek do Lidového domu

Moderátorka zpráv České televize a bývalá parlamentní zpravodajka Kateřina Blechová nastoupila do Lidového domu ...

jako mluvčí ČSSD. Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že za něj bude nově mluvit bývalá redaktorka ČT Veronika Ludvíková.
Ludvíková na ministerstvu vystřídá další bývalou redaktorku ČT Zuzanu Steinerovou. Za ministerstvo zahraničí mluví bývalá redaktorka zahraničního zpravodajství ČT Zuzana Opletalová, a ve výčtu někdejších novinářek veřejnoprávní televize, které přeběhly na druhou stranu a odpovídají do kamery svým bývalým kolegům a kolegyním, by se dalo ještě dlouho pokračovat.
Je zajímavé, že politické strany a státní instituce mají zájem hlavně o redaktory veřejnoprávní televize. Mluvčích, kteří by za sebou měli zkušenost z Novy nebo Primy, je jako šafránu. Jistě, ČT je z hlediska profesionální průpravy ideálním inkubátorem. Naučíte se v ní být vyvážení, objektivní, bez emocí, pořád nad vámi bdí oko televizní rady volené Parlamentem, a dříve nebo později vás ten kafemlejnek neustálého běhání po Parlamentu za pár drobných přestane bavit.
Přesto je zajímavé sledovat, do jaké míry Česká televize funguje jako dodavatel děvčat do role tiskových mluvčích. Myslím, že v žádné jiné zemi to do takového stavu nedospělo. Těžko říct, kde je větší chyba: jestli v redakci zpravodajství ČT, v ambiciózních redaktorkách nebo ministrech, za které musí mluvit bývalé televizní tváře.
Tip na Kavky: pár bývalých mluvčích je teď volných. Co takhle najmout „malého Tomáše“ z ministerstva zdravotnictví?



AUTOR JE EXTERNÍ SPOLUPRACOVNÍK REDAKCE A ŠÉFREDAKTOR DIGIZONE.CZ


Další články autora najdete v rubrice SEDMÁ VELMOC (Reflex online)