Malý přešlap Událostí ČT

Malý přešlap Událostí ČT

Malý přešlap Událostí ČT

Televizní zprávy už nějakou dobu nesleduji, ale jednou týdně si je neodpustím, aby mi neuniklo, jak se branže u nás vyvíjí a jestli náhodou některá z televizí nezměnila grafiku nebo studio. Místo toho mě šokovala jedna zdánlivá maličkost na Událostech ČT.


Vlastně bych se nad tím vůbec neměl pozastavovat, protože mnoha lidem to přijde příliš hnidopišské. Nicméně: Česká televize ve středečních Událostech odvysílala příspěvek o výsledku ankety Lidových novin o nejlepší českou knihu. Redakce LN poskytla výsledky exkluzivně ČT ještě předtím, než ve čtvrtek vyšly v novinách.
Na tom by jistě nebylo nic zvláštního, kdyby příspěvek do Událostí nezpracovávala bývalá redaktorka LN Veronika Švihelová. Kde jinde než ve veřejnoprávní televizi by mělo být základní zásadou, že novinář nemůže pracovat na tématu, které se ho nějak osobně týká. Natáčet zpravodajský příspěvek o svém bývalém zaměstnavateli, byť by byl stokrát vyvážený a objektivní (v tomto případě ale šlo vlastně o propagaci LN, takže o vyváženosti nemůže být ani řeč), je přešlap, který by se Kavčím horám neměl stávat.
Nemám vůbec nic proti Veronice Švihelové, je mi sympatické, jak psala v Lidových novinách, a mile mě překvapilo, jak rychle se dokázala změnit na televizní reportérku, ale věřím, že i ona cítí, že onu středeční zprávu do Událostí měl točit někdo jiný.
AUTOR JE EXTERNÍ SPOLUPRACOVNÍK REDAKCE A ŠÉFREDAKTOR DIGIZONE.CZ


Události ČT (17. 12. 2008)