Rada pro zakopávání problémů pod koberec

Rada pro zakopávání problémů pod koberec

Rada pro zakopávání problémů pod koberec

Radek Vogl, oficiální hodnotitel vysílání Českého rozhlasu Radia Wave pro Radu Českého rozhlasu, expert na fašismus a překlady z angličtiny, si bude muset hledat jiného placeného koníčka ...

Radek Vogl, oficiální hodnotitel vysílání Českého rozhlasu Radia Wave pro Radu Českého rozhlasu, expert na fašismus a překlady z angličtiny, si bude muset hledat jiného placeného koníčka. Radní ho tuto středu podle očekávání hodili přes palubu.
Voglovi zlomil vaz odfláknutý překlad písně Swastika Eyes od skupiny Primal Scream, na jehož základě radním napsal, že Radio Wave ve svém vysílání propaguje fašismus. To byla voda na mlýn některých radních, aby jednou provždy vyřešili „otázku Wave“ a setrvání Václava Kasíka ve funkci generálního ředitele Českého rozhlasu. Fašismus ve veřejnoprávním rozhlase? Za to jedině konec vysílání a odvolání. Nebo oprátku.
Ke smůle Radka Vogla i radních se ale všechna veřejná zasedání rady nahrávají a nahrávky zveřejňují. A tak, i když rada ke své normalizační debatě o programu Radia Wave v říjnu nepřijala žádné usnesení, stačilo slyšet oněch deset minut záznamu, kde programový ředitel ČRo Richard Medek říká, že posluchači Radia Wave nejsou budoucností tohoto národa a že podle radního Antonína Zelenky Radio Wave má zastání jenom u komunistů.
Že má rozhlasová rada na generálního ředitele Kasíka pifku a hledá jakýkoli důvod, jak ho odvolat z funkce, není informace nikterak nová ani překvapivá. Ale že k tomu používá metody a chování, za které by leckterý zaměstnanec Českého rozhlasu letěl na hodinu, protože by šlo o jasné porušování Kodexu ČRo (na jehož dodržování dohlíží právě Rada ČRo, ale sama ho porušuje horem pádem), to nikoho v radě nepálí.
Radek Vogl odvedl špinavou práci a nebýt obrovského mediálního ohlasu, možná by přispěl posledním hřebíčkem do rakve Radia Wave i současného generálního ředitele ČRo. Nyní ho radní obětovali, aby se nemuseli pakovat sami, a „údajnou kauzu“ Radia Wave považují za uzavřenou. Podle předsedy Rady ČRo Jiřího Floriana jde o nafouknutou bublinu, vždyť šlo přeci o demokratickou diskusi radních, která trvala deset minut, a těmito deseti minutami se média baví už dva měsíce!
Panu Florianovi asi nedochází, že i během deseti minut se dá poškodit něčí pověst, a že pokud k něčemu takovému přispěje sama Rada ČRo, byla by na místě alespoň společná omluva. Když už se radní nechtějí rovnou sami dobrovolně poroučet. Ne strkání hlavy do písku, ne hledání dalších důvodů, jak odstřelit generálního ředitele Kasíka, aby jeho nástupce poslušně skákal, jak chce rada, a postupně zrušil všechny multimediální projekty Českého rozhlasu a Radio Wave vyhnal i z internetu.
Jak dlouho ještě budou poslanci bezděky sledovat tuhle chásku rádobyúředníků? Opravdu ODS nevadí, co jejím jménem v radě páchá Antonín Zelenka a Dana Jaklová? Ovšem, pardon, oni jsou tam vlastně zvoleni jako zástupci nezávislých organizací. I kukačky v lese kukají věrohodněji.
AUTOR JE EXTERNÍ SPOLUPRACOVNÍK REDAKCE A ŠÉFREDAKTOR DIGIZONE.CZ



Související články:

Jan Potůček: VEŘEJNÁ DEBATA O RADIU WAVE (Reflex online, 7. 11. 2008)
Jan Potůček: NEJSEM BUDOUCNOSTÍ TOHOTO NÁRODA (Reflex online, 29. 10. 2008)