Snižuje televize intelekt?

Snižuje televize intelekt?

Snižuje televize intelekt?

Tuto otázku si kladu v poslední době velmi často. Bratru tři roky vedu web o digitální televizi a změny, ke kterým dochází letos na podzim (vypínání analogové ČT2 a zapínání digitálních vysílačů), strhly doslova lavinu e-mailů s dotazy, jak si zachovat kvalitní příjem televizního vysílání.


Na tom by ještě nebylo nic divného, ale ony otázky často nedávají žádný smysl a není výjimkou, že pisatel absolutně nevládne klávesnicí a nedokáže dát dohromady souvislou větu. Co větu, někdy ani slovo. Chlácholím se, že to jsou diváci, kteří teprve pronikají do tajů počítačů a mohou být rádi, že odešlou e-mail. Jenže poslední dobou je jich opravdu nějak moc.
Čím horší stylistika a více hrubek, tím ostřejší tón e-mailu. Mnohdy vlastně ani nejde o otázku, ale zoufalou výčitku. Dělejte s tím něco, nejde mi televize! Kde nejde, jaké programy a odkud je divák přijímá, si musí adresát domyslet sám. S nepříjemným pocitem, že onen nespokojený divák považuje právě jeho za člověka, který drží prst na nějakém knoflíku a schválně mu ruší vysílání.
A tak mě napadá, jestli časté sledování televize nevede k zakrňování mysli, zhoršování komunikačních schopností, intelektu a taky k závislosti. Co by se stalo, kdyby nedej bože televizní vysílání na několik dní vypadlo? Povraždili bychom se navzájem? Vyhrnuli by se do ulic zoufalí rozcuchaní lidé s kruhy pod očima, bez informací, a motali by se okolo novinových stánků, marně vzpomínajíce na abecedu?
Nebo by do devíti měsíců vypuklo porodní šílenství? Zajímavé je, že mladší ročníky nějaké výpadky v televizním vysílání netankují. Teenageři už většinou dali televizi vale. Proč čekat, co vám naservírují televizní dramaturgové? Zůstávají nevrlí důchodci a zbytečky věrných „nováků“, co si odsedí tři čtyři hodiny denně před bednou, než půjdou spát. Dělali to tak za komunismu, po revoluci, před pěti lety, tak proč by to nedělali i dnes. A nedej bože, když bedna nejde – to by se snad museli pokusit žít vlastní život.
Hrůzná představa.

AUTOR JE EXTERNÍ SPOLUPRACOVNÍK REDAKCE A ŠÉFREDAKTOR DIGIZONE.CZ