Zastřel si svého Vietnamce

Zastřel si svého Vietnamce

Zastřel si svého Vietnamce

Už jsem si zvyknul na připitomnělé rozhlasové reklamy, kde vám pokud možno hodně nahlas zazpívají, kde je levnější šunka nebo v jakém bazaru nejvýhodněji nakoupíte ojetinu. Ale reklama, která láká na mimořádné slevy oblečení střelbou z kulometu do Vietnamců?


Diesel shop přímo opanoval reklamní prostor na mém oblíbeném rádiu. Jeho reklama oznamuje, že „jednou to přijít muselo“ a celým spotem se táhne výzva „vyhlašte válku vietnamským prodejcům“. S hudební podkresbou střelby z kulometu, výkřiky a výbuchy. Už když jsem ji slyšel poprvé, říkal jsem si, že by si zasloužila pozornost Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.
Shodou okolností jsem zrovna dočetl román Laskavé bohyně od Jonathana Littella, vzpomínky poslušného nacisty odpovědného za vyhlazování Židů na Ukrajině a v Rusku, a tak jsem možná na podobné věci přecitlivělý. Ale opravdu mi nepřijde v pořádku, když firma vyhlašuje v reklamě „cenovou“ válku Vietnamcům a použije zvuk palby, výkřiky a na závěr výbuch granátu. Ani mi to nepřijde srandovní.
Obávám se, že společnost, která si takovou reklamu zadala, spláče nad výdělkem. Vysílací rada pokutuje mnohem menší prohřešky, a tenhle spot je do nebe volající.