Nejsem budoucností tohoto národa

Nejsem budoucností tohoto národa

Nejsem budoucností tohoto národa

Kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu. Programový ředitel Českého rozhlasu prohlásí o posluchačích jednoho ze svých programů, že nejsou budoucností národa, a Rada Českého rozhlasu, která má kontrolovat dodržování zákona v Českém rozhlase, si krkolomně přeloží text písničky odvysílané na Rádiu Wave, která si utahuje z fašounů, aby na jeho základě obvinila Wave z propagace fašismu.

Kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu. Programový ředitel Českého rozhlasu prohlásí o posluchačích jednoho ze svých programů, že nejsou budoucností národa, a Rada Českého rozhlasu, která má kontrolovat dodržování zákona v Českém rozhlase, si krkolomně přeloží text písničky odvysílané na Rádiu Wave, která si utahuje z fašounů, aby na jeho základě obvinila Wave z propagace fašismu (písemný záznam z jednání rady zde, zvukový zde).
A když se o tom všem náhodou začne psát a vzedme se vlna kritiky, rozhlasovým radním je najednou divné, že je někdo vyzývá k rezignaci. Celé to je prý vytržené z kontextu, případně teatrální. Takže co je teatrální? Že Rada Českého rozhlasu už dva roky dělá všechno pro to, aby jediné veřejnoprávní rádio pro mladé přestalo existovat? Že jí nestačí vypnout jediný jeho analogový vysílač a odsoudit ho k pokoutnému vysílání přes internet?
Nebo je příliš přehnané žádat po programovém řediteli Českého rozhlasu Richardu Medkovi, aby odstoupil, když na adresu posluchačů Rádia Wave během veřejného zasedání rozhlasové rady řekl: „Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa anebo jenom velice ojediněle.“ A na základě téhle kvaziúvahy navrhuje, aby se Rádio Wave přeformátovalo na mainstreamové médium, které bude hlavně o mluveném slovu a vzdělávacích pořadech, a ne o hudbě?
Je snad něco teatrálního, jak tvrdí pan Medek, na výzvě dalšího člena managementu Českého rozhlasu, Miroslava Bobka, který po Medkovi žádá okamžité složení funkce? Nebo se snad podobná fašounská slova – ano, Medek se vyjadřoval jako fašista, ne skupina Primal Scream ve skladbě Swastika Eyes – stávají standardní slovní výbavou vedení veřejnoprávního rozhlasu a my si na ně budeme muset zvyknout? Za našich 45 korun koncesionářského poplatku měsíčně?
Příště by mohl Medek vyběhnout s posluchači Vltavy, těch také není v porovnání s publikem Rádia Impuls mnoho. Potom by mohlo následovat zpravodajské Rádio Česko, vědecko-populární Leonardo anebo D dur o vážné hudbě. Kromě Radiožurnálu bychom mohli publikum veřejnoprávního rozhlasu zúžit ještě na stanici Praha a všechny ostatní škrtnout, protože nejsou perspektivními občany. Není jich dost.
Bude zajímavé sledovat, jak se Medek a Rada Českého rozhlasu budou snažit z téhle kaše vybruslit. Projít by jim to nemělo. Žádná omluva není dostatečná, za taková slova se dává červená karta.