ČT podle Krause

ČT podle Krause

ČT podle Krause

Česká televize by neměla vyrábět pořady, ale nakupovat je od soukromých produkcí a její hlavní rolí by bylo zajišťovat jejich vysílání. S takovou představou přišel na středečním semináři v Senátu, věnovaném roli ČT „v digitální éře“ herec, moderátor a předseda Filmového a televizního svazu (FITES) Jan Kraus.


Je to jistě pěkný plán. Kupa soukromých produkcí se už třese na to, aby na Kavčích horách udala to, co by od nich žádná jiná televize nekoupila, protože jde přeci o veřejnoprávní projekty. O tom, co by ČT skutečně koupila a pustila do vysílání, by pak podle Krause nerozhodovala sama televize, ale jakési programové rady složené ze zástupců profesních organizací, například FITES. Tedy skupina lidí, kteří sami tvoří a nabízejí pořady ČT.
Aby někdo svého postavení v programové radě nezneužil, funkční období by podle Krause bylo krátké, třeba rok nebo dva. A výběrová řízení by se nevypisovala na zpravodajské, publicistické a servisní pořady, které by si dál vyráběla sama ČT. Myšlenka je to jistě zajímavá, ale už z dálky zavání účelností: ČT by musela odebírat pořady od externích tvůrců, a o tom, které pořady by skutečně odebrala, by rozhodovali zase externí tvůrci a jejich kamarádi.
Programová ředitelka ČT Kateřina Fričová se přímo v Senátu proti Krausově představě ohradila. Nedokáže si prý představit, že by v programové radě jako zástupce profesní organizace zasedl člověk, který je zároveň zaměstnancem komerční televize, a spolurozhodoval by o tom, co bude ČT vysílat. Významně se přitom podívala na Krausova pobočníka, místopředsedu FITES a zaměstnance komerční zpravodajské televize Z1 Jana Šterna.
Kraus má pravdu v tom, že dnešní způsob výběru a realizace námětů v ČT je zkostnatělý a že by se s ním mělo něco dělat. Ale tím „něčím“ by neměla být velká domů určité skupince soukromých producentů.