Katastrofa pro Primu

Katastrofa pro Primu

Katastrofa pro Primu

Když jsem se před měsícem na odborné mediální konferenci v Českém Krumlově ptal generálního ředitele televize Prima Marka Singera, jakou sledovanost předpokládá u přenosů z fotbalového Eura, odpověděl mi mlhavě. „Věříme, že chlapci zahrají alespoň postup ze skupiny a že se to tím pádem projeví na sledovanosti,“ řekl mi tehdy.


Chlapci postup nezahráli a Primě se blýská na horší časy. Co je jí platné, že infarktový zápas s Tureckem viděly skoro dva milióny diváků? Divácky zatím jednoznačně vedla utkání české reprezentace. Všechna měla přes milión diváků. Sledovanost ostatních se pohybovala mezi půl miliónem a devíti sty tisíci. Prima na tom ale byla se sledovaností před Eurem tak špatně, že jí i tato čísla pomohla.
Když pak vezmeme v úvahu, že během úvodního zápasu Eura mezi Čechy a Švýcary Prima porazila i Televizní noviny na Nově (alespoň pro tentokrát, když se to nedařilo přesunutými zprávami s Pavlem Zunou a Mirkou Čejkovou) a u dalšího mače s Portugalskem k tomu chybělo málo, musí v Praze na Palmovce, odkud Prima vysílá, vládnout pohřební nálada.
Zvlášť proto, že ode dneška až 29. června, kdy proběhne finále Eura, musí Prima odvysílat každý den jeden fotbalový přenos v tom nejlukrativnějším televizním čase – od 20:45. A ve vybrané dny, kdy proti sobě běží ve stejný čas dva zápasy, zařadit od 23:10 záznam toho druhého. Pěkná čísla by od téhle fotbalové mánie bez české účasti čekal jen málokdo.
Reklamní časy na Primě jsou prý kvůli Euru vyprodané, ale někteří klienti čekali s rozhodnutím na poslední chvíli – až jak se povede našim. „Hodně reklamy se prodává předem, ale zrovna u tohoto typu událostí se ještě dá poměrně dobře zpeněžit, když naši postupují. Existuje několik zadavatelů inzerce, kteří si drží peníze pro tuto příležitost a když se to nepodaří, nechtějí s tím být spojeni, ale když naši postoupí, zase naopak chtějí inzerovat. O tyto zadavatele se ještě bude hrát,“ řekl mi v polovině května ředitel Primy.
O tyto inzerenty se tedy už dohrálo.