Cože? Zpravodajská?

Cože? Zpravodajská?

Cože? Zpravodajská?

Vlastně ani nevím, čím začít. Jestli Karlem Hvížďalou a jeho exkluzivní smlouvou o spolupráci, kvůli které teď nesmí na žádnou jinou televizi než na Z1. Nebo přiopilým šéfredaktorem Týdne Daliborem Balšínkem, kterého do vysílání téhle televize unesli přímo z rautu; culil se a pletl si jména. A co takovou čarodějnicí Marcelou Košanovou, zpovídanou moderátorem Igorem Chaunem?


Ještě v neděli v podvečer to vypadalo, že nová digitální televize Z1 bude vysílat maximálně tak pro pár nadšenců v její holešovické redakci. Hodinu před plánovaným startem přerušila bouřka signál na satelit, do studia začalo zatékat a internetové stránky ne a ne fungovat. Zato v karlínském Danube House to vypadalo skoro jako na zahajovačce Novy. Vlastně úplně: téměř žádná bývalá tvář Novy nechyběla, Martin Severa byl k vidění dokonce s mikrofonem a na živo ve vysílání.
Celé to tak nějak připomínalo nablýskané pozlátko, ale když jste ho rozbalili a podívali se na první zprávy Z1, zjistili jste, že vlastně sledujete takovou horší ČT24. V nové, po všech směrech „jiné“ televizi moderovali staří moderátoři z ČT a Novy, nenabídli vám nic jiného, než co byste se ten den dočetli na internetu, a jediným pozdvižením byly roztomilé dramaturgické, snad neúmyslné chyby.
Kolega z ČTK si na rautu povzdechl, že není co monitorovat. A pak přišel Karel Hvížďala, který jako host obsadil hned dva diskusní pořady za sebou (a potom stihnul dojet na raut, odkud se naopak do Z1 vydala Barbora Tachecí, aby zpovídala Jiřího Čunka, což nám televize Z1 na druhý den zopakovala v sedmi reprízách). S Hvížďalou se prý musí rozloučit ČT, protože se jako host exkluzivně upsal právě Z1. Podobnou smlouvu měl podepsat i Jefim Fištejn. Marně si lámu hlavu nad tím, jestli to je pro Z1 nějaká výhra.
Dokážu pochopit, že se nové televizi nevyplatí vysílat plnohodnotně ve čtyřech městech a počká si na lepší pokrytí. Možná bych i snesl tak velké procento repríz během prvního dne vysílání. Ale opravdu musí některé pořady křičet, zatímco u druhých aby člověk dával zvuk na maximum, když se chce dozvědět, o čem si ti dva – moderátor a host – povídají? Opravdu musí nová zpravodajská televize s nejmodernějším technologickým zázemím nahrávat tiskovku po zasedání vlády tak kvalitně, že to vypadá, jako by premiér mluvil do plechovky?
Tak trochu lituji moderátory téhle televize, když jim režie nebo snad redakční systém sází obrazové příspěvky, jak se jim namane – tedy pokud se oni moderátoři vůbec dostanou do vysílání. Barboře Tachecí se prý v pondělí večer podařil skvělý rozhovor s poslancem Vlastimilem Tlustým, jenže ho nikdo neviděl, protože kvůli technické chybě nešel do vysílání, a ani se ho nepodařilo nahrát.
Možná to chtělo chvíli počkat a doladit techniku. Ono by Z1 vlastně skoro nic neuteklo, snad kromě rozhodování vlády o způsobu, jakým zprivatizuje ruzyňské letiště, o které se shodou náhod zajímá také majitel této televize.



Související články:

Jan Potůček: HISTORKY Z NATÁČENÍ (Reflex č. 15/2008)