Pohodová rádia na věčné časy

Pohodová rádia na věčné časy

Pohodová rádia na věčné časy

Na úterní zasedání stálé senátní komise pro sdělovací prostředky jsem šel z jediného důvodu: senátoři slibovali jako jeden z bodů programu digitalizaci rozhlasového vysílání, o které se u nás zarytě mlčí. Pozvánka říkala, že s vlastním návrhem přijdou sami majitelé rádií. A ti opravdu překvapili.


Na rozdíl od televizí si totiž provozovatelé komerčních rádií sedli za jeden stůl a dohodli se na společném postupu. Víc než o digitalizaci se ale zajímali o osud svých současných, analogových rádií. Senátorům předložili návrh, který počítá s digitalizací rádií až po roce 2020. Do tohoto data chtějí všechna současná rádia zákonem prodloužit dnešní licence pro analogové vysílání v FM pásmu.
Je to docela chytrý tah, protože většině rádií vyprší v nejbližších letech platnost licencí, které už byly jednou automaticky prodlouženy. Rozhlasové licence se udělují na osm let s možností prodloužení na dalších osm let. Poté by měla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vypsat na uvolněné frekvence nové licenční řízení, kterého se může zúčastnit kdokoli. Rádio, které na nich vysílalo, ale i jiné společnosti.
Zástupci komerčních rádií upozorňují, že by se neradi dostali do situace, kdy získají znovu licence pro analogové vysílání na osm plus osm let a zablokují jimi přechod na digitální vysílání, jako se to děje v případě televizí Nova a Prima. Třeba Frekvenci 1 vyprší dnešní licence v roce 2013, a rok předtím by mohla získat novou licenci, která by po prodloužení mohla platit až do roku 2029.
Jenže pak je tu druhá strana mince, totiž zakonzervování rozhlasového trhu až do roku 2020. Podle návrhu komerčních rádií by totiž měl zákon všechny současné rozhlasové licence přeměnit na takzvané „přechodné licence“ platné až do roku 2020. Všichni by vysílali analogově dalších dvanáct let, aniž by museli pro toto vysílání obhájit licenci. A v roce 2020 by si požádali o oprávnění vysílat digitálně.
Co by to znamenalo pro českého posluchače? Dalších dvanáct by se v éteru neobjevilo žádné nové rádio, naopak Impuls, Frekvence 1, Evropa 2 a všechny regionální Blaníky, Fajn rádia nebo Hitrádia by měly své jisté. A to se ještě vůbec neví, jak ono rozhlasové digitální vysílání bude vypadat a jestli se na něj v roce 2020 skutečně přejde.