Opravdu nejde o fiasko?

Opravdu nejde o fiasko?

Opravdu nejde o fiasko?

Televize Prima v květnu vrátí svoje zprávy na čas, ve kterém je vysílala před 4. únorem, tedy na 18:55. Přímý souboj s Televizními novinami na Nově nevyšel, v posledních týdnech se sledovanost primáckých zpráv pohybovala pod 400 tisíci diváků. Šéfredaktor Pavel Zuna přesto říká, že nejde o fiasko.


Tím by prý byla horší sledovanost, než které dosahoval v tom samém čase seriál M.A.S.H., vysílaný do 3. února (průměrně 320 tisíc diváků). Jenže Zprávy TV Prima se i přes akvizici Mirky Čejkové několikrát dotkly i tohoto pomyslného dna. Nepomohla jim ani silná kampaň za dvacet miliónů korun, ani prosba Pavla Zuny: „Prosím, vyzkoušejte je.“
K návratu zpráv na 18:55 už Prima žádnou kampaň nechystá. Na přesun upozorní jenom na své obrazovce, diváci změnu zaregistrují nanejvýš v tištěných televizních programech. Ani název pořadu se nebude měnit, Prima se nevrátí k dřívějším „1. zprávám“. Struktura hlavní zpravodajské relace zůstane stejná, včetně nových rubrik, které ale většina diváků vůbec nezaznamenala, protože prostě zprávy na Primě nesledují.
Zuna ubral plyn a místo Televizních novin si teď bere na mušku Události České televize. Chtěl by s nimi „vyrovnat karty“, což taky nebude tak jednoduché. Události sleduje přes milión diváků, zprávy na Primě před přesunem na 19:30, tedy v době, kdy si konkurovaly s Událostmi, mívaly v průměru 860 tisíc diváků.
Kdyby chtěla Prima opravdu zabodovat, nasadila by svoje zprávy mezi Události a Televizní noviny. Události končí v 19:25, Televizní noviny začínají v 19:30. Stačí, aby Prima využila bývalý čas Událostí, tedy od 19:15, a zkrátila své zprávy na čtvrt hodiny. Mimochodem, právě v téhle „mezírce“ teď běží Události v regionech, a ty často bývají sledovanější než hlavní Události. Do letošního února, kdy šly hlavní zpravodajské relace ČT a Primy přímo proti sobě, to bylo ještě markantnější.
Začínat se zprávami v 18:55, notabene na jaře, kdy se prodlužují dny a je hezké počasí, se nemusí Primě vyplatit. Může sice počítat s pětiminutovým náskokem oproti Událostem, ale jenom za předpokladu, že někdo bude sedět u televize a ne venku na zahrádce, na pivu.