No tak to nepodepíší

No tak to nepodepíší

No tak to nepodepíší

Televizním scénáristům se nelíbí, že Česká televize změnila smlouvy a také způsob vyplácení honorářů. Zatímco dosud se veškeré honoráře vyplácely ještě před samotným natáčením, nově by se třetina odměny k autorovi dostala až po první klapce. Asociace režisérů a scénáristů (ARAS) už pohrozila, že ČT přijde o kvalitní autory.


Tak trošku to připomíná stávku scénáristů ve Spojených státech. Až na to, že kvůli americkým scénáristům měly trable televize na celém světě, zatímco scénáristi veřejnoprávní televize, zvlášť ti, co nejvíc křičí, by si asi u konkurence (rozuměj komerčních televizí) ani neškrtli. Tím nechci nijak snižovat úroveň jejich práce, pro veřejnoprávní televizi se píší jiné věci než pro privátní stanice.
Spíš mě zaráží, proč se scénáristé tolik bouří. Česká televize si chce ohlídat, aby zbytečně nevyhazovala peníze za scénáře, které doputují maximálně tak do skříně programové ředitelky. Jestliže se dosud za takové scénáře vyplácí plný honorář, teď to budou dvě třetiny – a poslední třetina až se začátkem natáčení. Zdá se mi to naprosto fér. I ty dvě třetiny jsou hodně a ČT si dá určitě pozor, aby je nevyhazovala oknem.
ARAS již veřejně vyzval všechny své členy i nečleny, aby na nové smlouvy s ČT nepřistoupili. Podle úterní MF Dnes tak učinilo už devět tvůrců. Televize s nimi chce vyjednávat individuálně a ve středu odpoledne prostřednictvím mluvčího Ladislava Štichy oznámila, že nové smlouvy nezmění. Je to dobře. Pokud se tvůrci nechtějí přizpůsobit, nemusí nic podepisovat a ať zkusí štěstí jinde. Pokud o ně bude zájem.



Související články - stávka amerických scénáristů:

Ondřej Formánek: SLOVA, SLOVA, SLOVA (Reflex č. 7/2008)
Iva Skochová: SCENÁRISTÉ HLEDAJÍ HAPPY END (Reflex č. 49/2007)