Carla Del Ponte znovu útočí

Carla Del Ponte znovu útočí

Carla Del Ponte znovu útočí

Bývalá hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu Carla Del Ponte by dnes jako švýcarská velvyslankyně v Argentině měla stát mimo spory o nevyšetřené válečné zločiny v bývalé Jugoslávii a měla by snad i dodržovat nějaký diplomatický kodex chování. Nestojí a nedodržuje. Minulý týden vydala vzpomínkovou knihu.


Pozornost médií a politiků vyvolalo především tvrzení Carly Del Ponte, že příslušníci bývalé kosovské osvobozenecké armády, z jejichž řad se dnes rekrutují i nejvyšší politici nezávislého Kosova, transportovali v roce 1999 tři stovky srbských zajatců na sever Albánie, kde je zabili, vyjmuli jim z těla některé orgány a ty pak prodávali. Ledviny jim údajně z těla brali ještě zaživa.
Vláda nezávislého Kosova pochopitelně obvinění odmítá, Srbsko a Rusko požadují nové vyšetřování a švýcarská vláda nařídila Carle Del Ponte, aby mlčela.
Del Ponte tvrdí, že má pro svá podezření dostatečně seriozní svědectví a že průběh vyšetřování válečných zločinů kosovských Albánců vždy podstatně brzdila neochota ke spolupráci jak ze strany OSN, tak i albánských vyšetřovatelů a politiků. Jeden z nich údajně Del Ponte řekl: „Žádní Srbové tady pohřbeni nejsou. Ale kdyby je sem přes kosovskou hranici převezli a zabili je tu, udělali by dobrou věc.“
Ozývají se ovšem také kritické hlasy, které tvrdí, že Del Ponte žádné důkazy nemá, že je velmi zvláštní, že s tak silnou obžalobou přichází až nyní, že se chová neseriózně…
Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže se stále pohřešuje 1967 lidí, kteří zmizeli v průběhu srbsko-kosovské války v letech 1998–1999. Většina z nich jsou kosovští Albánci, nicméně pohřešovaných Srbů je více než tři sta.



Ian Traynor: Former war crimes prosecutor alleges Kosovan army harvested organs from Serb prisoners (The Guardian, 12. 4. 2008)
Carla Del Ponte (Wikipedia)