EU chce zakázat bezdomovce

EU chce zakázat bezdomovce

EU chce zakázat bezdomovce

Nesmysl, říkáte si? Taky jsem nevěřil svým očím. Jenže e-mail od tiskové mluvčí české sekce komunikačního centra Evropského parlamentu Radky Hejtmánkové nelhal. Předseda parlamentu Hans-Gert Pottering vydal prohlášení, podle něhož by měla EU do roku 2015 zamezit bezdomovectví na ulicích.


Podle stejného e-mailu se pod dokument do minulého čtvrtka podepsalo 405 europoslanců, čímž se výzva stala oficiálním dokumentem Evropského parlamentu. „Poslanci v přijatém písemném prohlášení poukazují na skutečnost, že ačkoli přístup k adekvátnímu bydlení je základním lidským právem, každou zimu umírají v EU lidé v mrazu kvůli nedostatku ubytovacích kapacit krizových center a služeb poskytujících péči v terénu,“ konstatuje Hejtmánková.
Europoslanci se podle prohlášení také domnívají, že „nejzjevnější formou bezdomovectví jsou bezdomovci na ulicích a tento problém lze účinně řešit jen v rámci obsáhlejší ucelené strategie“. Proto vyzývají Radu Evropy, aby do roku 2015 „dojednala závazek EU zamezit bezdomovectví na ulicích“. Evropská komise má zase vytvořit „evropskou rámcovou definici bezdomovectví“ a shromáždit potřebné statistické údaje.
Jako tečku na závěr europoslanci žádají, aby jednotlivé členské státy vymyslely „krizové plány pro zimní období“. Ne že by takové plány konkrétně v České republice neexistovaly. Jenže když si poslechnete, s jakými obtížemi se hledají vhodné prostory na zimní noclehárny pro bezdomovce, těžko si představit, že s tím Brusel svede něco víc.
Konkrétně pražský magistrát hledal tak dlouho městskou část, která by byla ochotná trpět takové sociální centrum, až to vzdal a spustil loni na Vltavu bezdomoveckou loď. A to měl ještě velké problémy s výběrem vhodného kotviště, protože i proti zaparkování takového plavidla na území konkrétní městské části Prahy jednotlivé radnice vehementně protestovaly.
Směle se proto odvažuji odhadnout, že EU bezdomovce nezruší do roku 2015, ani k žádnému jinému datu, protože to prostě není možné. Může přimět členské státy k větší sociální solidaritě, ale část bezdomovců prostě z ulic nedostane, protože to je jejich životní styl a na normální život a práci by si nezvykli. Stejně jako nálezce pověstného Čtvrtka, dítěte z popelnice, kterého štědrý magistrát s nabídkou střechy nad hlavou a zaměstnání dostal až do Bohnic.



K tématu:

Konec bezdomovců v Čechách?
Jan Potůček: KONEC BEZDOMOVCŮ V ČECHÁCH? (Reflex.cz, 7. 9. 2009)
Loni v dubnu mi to přišlo jako legrace. Evropský parlament si odhlasoval, že do roku 2015 zamezí bezdomovectví na ulicích a z Evropské unie se stane ráj na zemi. Jenže…


Anketa: JE MOŽNÉ ZAMEZIT BEZDOMOVECTVÍ NA ULICÍCH? (Reflex.cz, 7. 9. 2009)


Převazuju uhnilé nohy s larvama...
Pavel Kovář: PŘEVAZUJU UHNILÉ NOHY S LARVAMA... (Reflex.cz, 7. 9. 2009)
Je směšné, že lidi závidí i to, že vlastně dělám něco nenormálního. Přitom to nechce dělat nikdo, protože se těch „smraďochů“ a ponížení kontaktem s nimi štítí.



Radek John: MÍT DOMOV JE ZDRAVÉ (Reflex č. 26/2009)
Ubytovávat bezdomovce je pro stát levnější než nechat je žít na ulici. Jsou zdravější a spotřebují méně peněz z veřejných rozpočtů...