Dlaždič Petr Štěpánek

Dlaždič Petr Štěpánek

Dlaždič Petr Štěpánek

Tak jsem se o sobě dočetl, že mi Dana Makrlíková, mluvčí Českého telekomunikačního úřadu a čerstvá radní České televize, nedá spát a onanuji nad jejím obrázkem pod dekou. Na serveru Česká média to píše státní úředník Petr Štěpánek, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu zvolený vládou.


Petr Štěpánek se zřejmě chce vyrovnat chacharství premiéra a předsedy svojí strany, ale vtipnosti nepobral ani za mák. Nechápu, jak se neúspěšný rocker s vyjadřovacími schopnostmi dlaždiče vůbec může stát radním telekomunikačního úřadu. Ale zřejmě může – a tak ani není divu, když nechápe onen paradox, že mluvčí ČTÚ a externí moderátorka televize Prima má kontrolovat ČT. Správně by si měla vybrat buď jedno, nebo druhé.
Vybrat by si měla i přes to, že jí to zákon nepřikazuje. Podle zákona je všechno v pořádku, pokud nezastává žádnou funkci ve státní správě, a Dana Makrlíková se podle Štěpánka hned druhý den po zvolení do Rady ČT vzdala funkce vedoucí samostatného oddělení pro styk s veřejností ČTÚ a zůstala jen pověřenou tiskovou mluvčí. Zákon také radním České televize zakazuje pracovat pro ČT, nikoli pro jiné médium. To by další radní Petr Uhl nemohl psát svoje komentáře do deníku Právo, podotýká Štěpánek (viz www.ceskamedia.cz).
Jenže Právo není komerční televize v přímém konkurenčním vztahu k ČT. A je opravdu jedno, jestli Makrlíková mluví v Receptáři o citrusech, a že tenhle pořad pro Primu vyrábí externí firma. Podle zákona je vše v naprostém pořádku, ale už na střední škole Petra Štěpánka v občanské nauce učili, že právo je jedna věc a dobré mravy věc druhá. Toho druhého dosáhne Dana Makrlíková jedině tím, že nebude sedět na několika židlích najednou.
Mimochodem, nevadí Petru Štěpánkovi moje zmínka o tom, že Danu Makrlíkovou do Rady ČT nominovala fanaticky zmodralá organizace Kulturní komise ČR, jejíž web www.fragmenty.cz vzbudil tady, na internetových stránkách Reflexu, docela slušnou diskusi? Štěpánka toto sdružení do Rady ČT neprotlačilo, i když se o to pokoušelo opakovaně.



Související články:

Jan Potůček: JDE OPRAVDU JEN O CITRUSY? (Reflex online, 21. 3. 2008)
Jan Potůček: MLUVČÍ ODS SI HRAJE NA NOVINÁŘE (Reflex online, 21. 1. 2008)