Rána veřejnoprávnosti

Rána veřejnoprávnosti

Rána veřejnoprávnosti

Polská vláda zruší koncesionářské poplatky za veřejnoprávní rozhlas a televizi. Příslušný zákon chce nejsilnější vládní strana, Občanská platforma, předložit do dvou až tří měsíců a od placení poplatků budou ještě letos osvobozeni důchodci. Všichni ostatní přijdou na řadu od 1. ledna 2009. Je to dobrá zpráva?

Polská vláda zruší koncesionářské poplatky za veřejnoprávní rozhlas a televizi. Příslušný zákon chce nejsilnější vládní strana, Občanská platforma, předložit do dvou až tří měsíců, a od placení poplatků budou ještě letos osvobozeni důchodci. Všichni ostatní přijdou na řadu od 1. ledna 2009. Je to dobrá zpráva?
Pro diváky, kteří televizi veřejné služby nesledují, ale musí platit za to, že vlastní televizní přijímač, nebo – v české a slovenské úpravě – za to, že odebírají elektrickou energii, určitě. Platí za něco, co sami nevyužívají a využívat ani nechtějí. Na druhou stranu, koncesemi přispívají na společný podnik, kterému nejde vyloženě o zisk, stará se o vlastní dramatickou televizní tvorbu, snaží se o nezávislé, nebulvární zpravodajství a udržuje určitou kulturu, což bychom od komerčních televizí chtěli jen těžko.
Koncesionářské poplatky se často přirovnávají k dani a svým způsobem takovou daní jsou. Oddělení jejich výběru od klasických daní může leckomu připadat jako zbytečné, složité a drahé řešení. Jenže má své opodstatnění: zatímco z velké kupy daní by televizi a rozhlasu putovaly peníze přes vládu, potažmo vybraná ministerstva, která mohou přívod peněz kdykoli přiškrtit nebo takovým přiškrcením aspoň pohrozit, u samostatného výběru poplatků to nehrozí.
Přímé financování ze státního rozpočtu by znamenalo, že by se televize veřejné služby snažila před každým schvalováním rozpočtu zalíbit politikům. Ta tam by byla její relativní nezávislost, narušená jen způsobem volby televizní a rozhlasové rady, v níž sedí politicky dosazení radní. Rozpočet pro veřejnoprávní média by mohli ovlivnit i lobbisté z komerčních televizí a rádií.
Polský případ je trošku paradoxní v tom, že prezident Lech Kaczyński, který prosadil do ředitelské židle Polské televize bývalého šéfa své prezidentské kanceláře, najednou sám brojí proti zrušení televizního a rozhlasového poplatku. Prý by se tím veřejnoprávní média stala příliš závislá na politicích. Samozřejmě: na politicích, co jsou zrovna ve vládě, což se Kaczyńskému nemůže vůbec hodit.



Související články:

Marek Hudema: TELEVIZE PRO CHUDÉ (Reflex online, 8. 2. 2008)
Ankety: JE V POŘÁDKU, ŽE MÁME ČT „POVINNĚ“? (21. 1. 2008)
Jan Potůček: PROKLATÁ VEŘEJNOPRÁVNOST (Reflex č. 5/2008)
Jan Potůček: PLATÍTE KONCESI Z MOBILU? (Reflex č. 1/2008)