Mohou ženy řídit svět?

Mohou ženy řídit svět?

Mohou ženy řídit svět?

Když se Dee Dee Myersová stala tiskovou tajemnicí Billa Clintona, záhy zjistila, že vydělává méně, má menší kompetence a menší pracovnu než její mužský předchůdce. Měla dokonce menší plat než její podřízený. Přesto se domnívá, že doba, kdy ženy budou v mnohem větší míře zastávat vedoucí funkce v politice, byznysu i ve vědě se blíží. Tento týden vyšla její kniha Why Women Should Rule the World.


Podle Dee Dee Myersové mají ženy pro „řízení“ tohoto světa větší talent než muži – lépe komunikují, lépe naslouchají, snadněji dospějí ke konsensu.
Z vlastní zkušenosti ovšem ví, že tyto vlohy není snadné uplatnit – během jejího působení v Bílém domě často novináře zajímalo víc, „jaké má náušnice, jak je oblečená, jaké má boty a jaký účes“, než informace o prezidentově politice.
A podle statistiky, kterou zveřejnil Wall Street Journal, mají zatím americké ženy spíše problémy, které Dee Dee Myersové kazily radost z kariéry v Bílém domě: v průměru vydělávají 77 % toho co muži. Statistika si všímá i diskriminace podle rasy – mezi muži vydělávají nejvíce bílí muži a ve srovnání s nimi vydělávají bílé ženy 73 %, Afroameričanky 63 % a Hispanoameričanky 52 %.
Ale třeba se ženy spokojí s nižšími platy i v řídicích funkcích a pozitivní efekt bude hned dvojí – kromě slušnějšího světa budeme mít i svět úspornější.



Diversifying the work force (The Wall Street Journal 25. 2. 2008)
Why Women Should Rule the World (Harper Collins)
Elections? Equal opportunity. Workplace? Not so much. (Time-blog 26. 2. 2008)