Mluvčí ODS si hraje na novináře

Mluvčí ODS si hraje na novináře

Mluvčí ODS si hraje na novináře

Milan Bouška, dnešní mluvčí a vedoucí tiskového oddělení ODS, svého času vedl redakci aktuální publicistiky České televize, pracoval pro Český rozhlas a také usiloval o židli v Radě České televize či funkci generálního ředitele Českého rozhlasu. Jakmile si ho loni v září vybrala ODS za svého mluvčího, nechal se slyšet, že s novinařinou definitivně končí. Dlouho mu to ale nevydrželo.


Bouška si to nakonec zřejmě rozmyslel, neboť čerstvě publikuje na webu a v časopise Fragmenty. Obě média velmi silně podporují ODS, i když se navenek tváří jako nezávislá, jen tak trochu pravicověji zaměřená (doporučuji prohlédnout si grafiku webu www.fragmenty.cz včetně kupy rozrastrovaných fotografií Václava Klause). Bouškovi nyní ve Fragmentech vyšel rozhovor s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS) o nadcházející prezidentské volbě s nekompromisním titulkem „Věřím, že již 8. února bude novým prezidentem Václav Klaus“.
V prostém a krátkém interview se Bouška ptá na přípravu prezidentské volby v Senátu, ale také na první lednové zasedání pléna horní komory Parlamentu. Píárové povídání končí otázkou: „Mohl byste říct, který z bodů programu bude z Vašeho pohledu pro senátory ODS důležitý?“ Nikde není zmínka o tom, že autor je mluvčím ODS, nebo že rozhovor zprodukovalo tiskové oddělení ODS coby PR materiál pro novináře.
Bouška přitom současně pracuje jako pedagog na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského, kde přednáší o médiích. Studenti mají unikátní příležitost vidět v praxi, co se dělat nemá a jak vypadá střet zájmů. Tedy pokud Fragmenty Bouškovu hlavní pracovní náplň nezamlčely záměrně a bez jeho vědomí, o čemž silně pochybuji.