Skandální volba

Skandální volba

Skandální volba

Karel Burian povede po příštích šest let brněnské studio České televize. Rozhodla o tom výběrová komise jmenovaná generálním ředitelem ČT Jiřím Janečkem a volbu ve středu posvětila Rada ČT, která ze zákona šéfa studia jmenuje (na návrh generálního ředitele). Stalo se tak přesto, že Burian původně nezískal největší podporu výběrové komise.


Volba byla původně dvoukolová a ve finále se většina volitelů přiklonila na stranu moderátora brněnské verze Dobrého rána Jana Součka. Jenže v jeho případě se objevil škraloup v podobě přátelství s Markem Dalíkem, pravou rukou premiéra Mirka Topolánka. Ve hře byl ještě ředitel brněnského studia Českého rozhlasu Jaromír Ostrý, který v minulosti vyhrál konkurz na šéfa programu ČT Brno a pak si na poslední chvíli svůj nástup do televize rozmyslel.
No a do třetice zbýval Karel Burian, dlouholetý šéfredaktor zpravodajství brněnské ČT (za kontroverzního ředitele Zdeňka Drahoše), který musel svoji funkci před šesti lety opustit. Hloubkový audit totiž odhalil, že pod jeho vedením ČT vysílala jednostranně zaměřené příspěvky a podporovala v nich společnosti Železniční stavitelství Brno a AZ Servis. Ačkoli v druhém kole volby jasně zvítězil Souček, podle Janečka byly výsledky všech tří finalistů natolik těsné, že vypsal ještě třetí kolo volby a v něm „překvapivě“ uspěl Burian.
Do nejužšího vedení veřejnoprávní televize se tak dostává další člověk z okruhu mediálního lobbisty Jaroslava Berky, neboť Burian nyní působí jako výkonný ředitel Berkovy Regionální Televizní Agentury (RTA). Připomeňme, že od Berky loni do ČT odešel Radim Hreha, kvůli kterému Jiří Janeček zavedl novou funkci ředitele sekretariátu generálního ředitele a proti jehož angažmá se veřejně v týdeníku Respekt ohradil moderátor Jan Kraus. Hreha poté úspěšně kandidoval na generálního ředitele Slovenské televize a než ho minulý týden Rada STV po roce ředitelování odvolala, stačil s Berkovou RTA uzavřít několik zajímavých smluv: RTA je pro STV například výhradním dodavatelem zpráv z České republiky, a také exkluzivním zástupcem pro prodej reklamních časů na STV.
Jiří Janeček má pro Jaroslava Berku a jeho lidi slabost. Už loni se snažila RTA přesvědčit vedení ČT, aby její zpravodajství odebíralo od studií RTA regionální příspěvky v objemu dvaceti až třiceti miliónů korun ročně. Janeček by zřejmě nebyl proti, ale potíž by nastala před Radou ČT: Kavčí hory totiž zároveň budují finančně velmi náročnou síť vlastních krajských studií, takže by nakupování regionálních příspěvků od komerčních televizí nebylo obhajitelné. RTA tedy alespoň prosadila dodávání hrubých nesestříhaných materiálů za 70 až 80 tisíc korun měsíčně. V podstatě za pakatel, ale neberte to.
Ve hře byla také možnost, že by se ČT, a konkrétně brněnské studio, stala koproducentem připravovaného dokumentárního cyklu RTA „100+1 příběhů hradů a zámků“. Projekt vyjde na 34 miliónů korun, koprodukční smlouva ale zatím nebyla podepsána a těžko říct, zda si na to Burian, který bude pod drobnohledem médií, troufne. Tak okatou „malou domů“ si přeci jenom na začátek svého funkčního období dovolit nemůže. Každopádně nějaká práce by se pro RTA v brněnském studiu ČT najít mohla. Burian totiž rád pomáhá svým blízkým.
Podle serveru RadioTV.cz vystavil budoucí ředitel brněnské ČT v dubnu 2000, kdy působil v tomto studiu jako šéfredaktor zpravodajství, potvrzení Aleši Pohankovi, řediteli společnosti AZ Servis, že většinu jeho výdělků tvoří honoráře za externí kameramanskou práci pro ČT. „Pohanka se díky tomuto potvrzení stal členem Syndikátu novinářů a tuto skutečnost zase využil v žádosti o získání rozhlasové licence na vysílání brněnského Rádia Petrov. Tu Pohanka (jako jednatel společnosti PS Křídla) získal v květnu 2001 a Karel Burian se stal ředitelem nového rádia,“ uvádí web.
Do Rádia Petrov se Burian přemístil zrovna v době, kdy padnul dlouholetý ředitel brněnské ČT Zdeněk Drahoš a jemu samotnému audit prokázal velká profesní pochybení při vedení redakce zpravodajství. Ještě se divíte tomu, že člen Rady ČT Jiří Voráč označil výběr Karla Buriana ředitelem brněnské ČT za skandální?