Čí to je průšvih?

Čí to je průšvih?

Čí to je průšvih?

Televize Prima vyměnila programového ředitele. Už podruhé za tento rok. Od úterý jejímu programu velí dánský manažer Jakob Mejlhede, viceprezident švédské společnosti Modern Times Group (MTG) pro programové záležitosti. Po generálním řediteli Primy, Litevci Aleksadrasovi Cesnaviciusovi, jde o druhého zahraničního manažera v nejužším vedení Primy.


Za totální propad třetí řady reality show VyVolení – Noví hrdinové musel někdo pykat, stejně jako za obrovský pokles celkové sledovanosti Primy. Programový ředitel Jan Rubeš, který na Primu nastoupil teprve 2. dubna z České televize, kde měl na starost nákup převzatých pořadů, byl prvním na ráně. A to i přes to, že návrat VyVolených na obrazovku byl nápadem výkonného ředitele Primy Petra Chajdy a programové lapsy posledních měsíců televizi nepřinesl ani tak Rubeš, jako spíš londýnské ústředí MTG.
Celý problém tkví v tom, že MTG provozuje celou řadu kabelových a satelitních televizí, ale nemá pořádnou zkušenost se silnou plnoformátovou komerční stanicí, která vysílá pozemně. Programování obou těchto typů televizí se ale zásadně liší. Zatímco na kabelu a satelitu můžete častěji reprízovat a jeden pořad rotuje ve vysílání i několikrát týdně, na Primě by takový přístup vedl k dalšímu úbytku diváků. Televize by sice ušetřila náklady na premiérové vysílání, šetřila by ale kontraproduktivně.
Nesmyslné je ale také nakupování velmi drahých filmových trháků, jejichž sledovanost začíná být nízká i na Nově, natož pak na Primě. A už vůbec nepochopitelné je rozhodnutí Primy vysílat Mistrovství Evropy ve fotbale Euro 2008. Televize, která postavila veškerý svůj úspěch na tom, že vysílala rodinné pořady a zaměřila se hlavně na ženy, si nemůže hrát tu na lifestylový kanál pro mladé a tu na sportovní kanál pro muže.
Prima se měla držet osvědčeného modelu nízkonákladové plnoformátové televize. Že ho opustila kvůli první řadě VyVolených, je pochopitelné – tehdy byl hlad po reality show a český majitel Primy potřeboval před prodejem polovičního podílu ve firmě skokově zvýšit sledovanost a vyšroubovat tak její cenu co nejvýš. Za veškeré další programové chyby si ale může sám švédský investor. Lehkomyslně se zbavoval lidí z původního managementu a nahrazoval je řediteli, za které stejně rozhoduje londýnská centrála MTG.
Jedno mi ale není jasné: co se stane, až ani Mejlhedeho ozdravná kůra programu Primy nepomůže? MTG svého viceprezidenta jistě odvolávat nebude. Každopádně to je zajímavá situace. Kdo by to byl před pěti lety řekl, že program na Nově povede Američan a na Primě Dán...