A pak věřte kabelovkám

A pak věřte kabelovkám

A pak věřte kabelovkám

Nebojte se - pokud máte kabelovou televizi, přechod na digitální vysílání a kupování set-top-boxů se vás netýká. Nečekají vás žádné výdaje navíc, problémy s anténou a ještě budete mít mnohem pestřejší výběr televizních programů. Tak nějak lákaly kabelové společnosti diváky zděšené z vypínání analogových televizních vysílačů. Jenže ouha, ono je to jinak.

Nebojte se - pokud máte kabelovou televizi, přechod na digitální vysílání a kupování set-top boxů se vás netýká. Nečekají vás žádné výdaje navíc, problémy s anténou a ještě budete mít mnohem pestřejší výběr televizních programů. Tak nějak lákaly kabelové společnosti diváky zděšené z vypínání analogových televizních vysílačů. Jenže ouha, ono je to jinak.
Už v létě kabelová společnost UPC oznámila, že zavádí digitální kabelovku, ke které je potřeba kabelový set-top box (v ceně služby) a k němu druhý dálkový ovladač. A jakoby mimochodem dodala, že všechny nové televizní programy bude přidávat už jenom do této digitální nabídky. O dva měsíce později ředitel české pobočky UPC oznámil, že přibližně v době, kdy Česká republika vypne analogové televizní vysílače, omezí UPC analogovou kabelovou televizi na nejnižší omezenou nabídku známou pod názvem Mini.
V sobotu začal vysílat filmový kanál Nova Cinema. UPC ho zařadila jenom do digitální kabelové televize, a to ještě do dražší programové nabídky Standard (za 599 korun měsíčně). V analogové kabelovce se neobjeví, protože se tam prý nevejde. Což je sice pravda, ale byl by velký problém vyhodit z analogové kabelovky nějaký německý program s minimální sledovaností a nahradit ho divácky víc žádanou (ale rozhodně ne kvalitní) Novou Cinema? Nebyl. Jenže to by UPC nezvýšila počet zákazníků dražší digitální kabelovky.
Co UPC zatím veřejně nepřiznala, je chystané vyřazení filmových kanálů HBO a HBO 2 z analogové kabelové televize. Prémiové kanály se od 1. ledna 2008 objeví opět jenom v digitální kabelovce. Chcete-li je, musíte si od kabelovky pořídit set-top box a příslušný programový balíček s filmovými kanály. Problém je v tom, že digitální kabelovku od UPC si nemůžou pořídit úplně všichni zákazníci s analogovou kabelovkou od stejné společnosti. Všechny kabelové rozvody UPC nejsou digitalizované a některé ani nebudou.
Z obchodního hlediska je rozhodnutí UPC logické. Digitální kabelová televize je kvalitnější a nabízí mnohem více nadstandardních služeb než analogová kabelovka. Může lépe konkurovat digitální televizi přes telefonní linku O2TV. A o to tady vlastně jde. Jenže vysvětlujte to zákazníkům ve středně velkém městě, kteří uvěřili původním slibům UPC. Příště by to možná chtělo méně slibů a více upřímnosti.



Související články:

Jan Potůček: PRIMA CINEMA (29. 11. 2007)