Procitnutí Daniely K.

Procitnutí Daniely K.

Procitnutí Daniely K.

Herečka Daniela Kolářová už nebude hrát v žádných televizních seriálech, protože jsou plytké, scénáře mnohem horší než dřív a postavy špatně propracované. Proto také odmítla nabídku na účinkování v další řadě Nemocnice na kraji města, za kterou chce Česká televize utratit devadesát miliónů korun.


„Moje postava nebyla dobře napsaná. Mojí srdeční záležitostí je divadlo a rozhlas,“ citovala Kolářovou ČTK. Je to dobrá zpráva. Konečně to někdo z herců, co si v seriálech přivydělávají na živobytí, řekl naplno. Stíhat natáčení nekonečných seriálů pro Novu a Primu a zároveň i divadlo, dabing a rozhlas není možné. Ne, pokud to chce člověk dělat poctivě.
„Ty seriály byly velmi povrchní. Já jsem na to nebyla zvyklá, dostávali jsme propracovanější předlohy, mělo to nějakou vztahovou logiku, a tedy i lepší režii,“ vysvětluje Kolářová. „Je to velký požírač času. A když zkouším představení a točím, je toho na mne moc. Já chci dělat jednu věc a pořádně.“ Z podobných důvodů nedávno oznámila odchod z novácké Ordinace v růžové zahradě scénáristka Lucie Konečná. Televize od ní chtěla další řadu populárního seriálu, který sledují v průměru dva milióny diváků, Konečná už ale odmítala vymýšlet další banální zápletky.
Sestry Bártů, které skrze televizi Prima a její Rodinná pouta (dnes Velmi křehké vztahy) zápas televizí a jejich nekonečných seriálů odstartovaly, po druhé řadě „Pout“ také nechtěly pokračovat, protože prý nebylo kam. Impuls pro další dějovou linku jim dal nový producent seriálu, tedy výše honoráře. Herci se v nekonečných seriálech střídají jak na běžícím pásu. Češi už nestačí, tak se sahá po Slovácích, ale slovenské televize už také začínají točit nekonečné seriály, takže brzy přijdou Ukrajinci nebo Maďaři...
Samozřejmě přeháním. Nepřijde ale i vám trapné, kolik prvotřídních herců se zahazuje v tak povrchních seriálech? V kolika případech je scénáristi musí nechat umřít, protože jedna televize přeplatila druhou a herec vyměnil jednu mýdlovou operu za jinou? Jako z bláta do louže. Takže Daniele Kolářové fandím. Kéž by se našlo víc takových odvážlivců.