Benediktova jedenáctka

Benediktova jedenáctka

Benediktova jedenáctka

Italská biskupská konference se rozhodla provést revoluci ve fotbale – zakoupila třetiligový klub AC Ancona a jako s předním fanouškem počítá i s papežem Benediktem XVI. Biskupové připravili pro hráče etický kodex, podle nějž budou muset například za červenou kartu jít na veřejně prospěšné práce.


Projekt italských katolíků zaměřený proti hrubosti jak mezi hráči, tak i fanoušky, jakož i na celkovou humanizaci fotbalu (viz iDnes.cz) má jistě zajímavé rysy, kromě civilních trestů pro hráče počítá například s věnováním výtěžku ze vstupného na charitativní účely. Celkově od něj ale nelze očekávat zázraky. Spíš než k zázrakům má totiž katolická církev tradičně blíž k cestě do pekel dlážděné dobrými úmysly.
Dovedu si představit, že velice nečistě, až extrémně hrubě hrající AC Ancona podporovaná skupinou zdivočelých rowdies za několik let oslaví triumf v nejvyšší italské soutěži a možná i v Lize mistrů. Jak k tomu dojde?
Nejprve církev obnoví pozastavený, ale v mysli věřících v podstatě stále přítomný projekt odpustků – fotbalisté se budou moci za žluté a červené karty vykoupit, na běžný faul možná postačí několik otčenášů. Hrubosti a urážky budou moci vykoupit i příznivci klubu. A protože církev vždy patřila k velice bystře uvažujícím hospodářům, pochopí brzy i biskupové, že v jejich zájmu je, aby hráči byli co nejčastěji trestáni a fanoušci byli zcela odporně bezuzdní. Posílí se tak jejich vděčnost vůči odpouštějící církvi i církevní pokladna. Zbytek zvládne papežská autorita. Málokterý katolík mezi rozhodčími si dovolí brát příliš přísný metr na zákeřné fauly fotbalistů, s nimiž sympatizuje hlava církve. A málokterý katolík mezi funkcionáři si na důležitý zápas Ancony dovolí nominovat nějakého zavilého nevěřícího psa.
Ne, na revoluci ve fotbale to podle mě nevypadá. Ale je to vcelku jedno. Je mnoho oblastí, které potřebují změnu naléhavěji. Třeba katolická církev.