Ne čtyři, ale dalších osm let s Novou a Primou

Ne čtyři, ale dalších osm let s Novou a Primou

Ne čtyři, ale dalších osm let s Novou a Primou

Je to v podstatě kosmetická úprava, prohlásil ve večerních zprávách poslanec Petr Pleva (ODS). Mluvil o prodloužení platnosti licencí televizí Nova a Prima o dalších osm let, které poslanci odhlasovali během druhého čtení vládního návrhu zákona o přechodu na digitální vysílání. Pleva to ale neřekl celé. Zas tak kosmetická změna to totiž není.


Sám Pleva navrhoval, aby Nova s Primou mohly vysílat podle současných licencí o čtyři roky déle (viz článek DALŠÍ JISTOTA PRO NOVU). Pak ale přišel sociálnědemokratický poslanec Petr Rafaj s nápadem, že by prodloužení mělo být na šest, nebo dokonce na osm let. Nakonec prošla varianta, která je pro komerční televize nejvýhodnější: Nova by měla vysílat do roku 2025 a Prima do roku 2026 – za podmínky, že přejdou z analogového na digitální vysílání.
Poslanci říkají, že to je jenom drobná úprava, protože stejná novela vysílacího zákona otevírá trh všem zájemcům o televizní vysílání. Licenci totiž už dostane úplně každý. Háček je v tom, že do éteru se dostanou pouze ti majitelé licence, kteří se dohodnou s provozovateli digitálních vysílačů. Nova s Primou jako televize, které mají podle současných licencí právo vysílat z pozemních vysílačů do roku 2017, respektive 2018, ale mají na toto vysílání přednostní právo. Jinými slovy: ony se o prostor na vysílačích handrkovat nemusí.
Prodloužením licencí o dalších osm let tak Nova s Primou získají jistotu až do zmiňovaných let 2025 a 2026. Stanou se tak velmi výhodným partnerem provozovatelů vysílačů, a ti se budou předhánět, aby je získali do své digitální sítě. Zatímco konkurenční digitální televize čeká úmorné jednání s těmi samými firmami, jestli je milostivě pustí na své vysílače – a za kolik. To už ale pan poslanec Pleva do kamery neřekl.