Chudák Volvolánek

Chudák Volvolánek

Chudák Volvolánek

Už v neděli večer, při pohledu na internetovou stránku časopisu Týden, kde se skvěla obálka pondělního vydání s Mirkem Topolánkem na titulní straně a laciným titulkem o „Volvolánkovi“, jsem si říkal, že někomu prasknou nervy. Premiérův pondělní útok na novináře asi nebyl moc taktický, na druhou stranu: máme se Topolánkovi divit?


Popravdě řečeno, kauzu s vypůjčeným a posléze Lucií Talmanovou zakoupeným volvem jsem sledoval na jedno oko. Připadala mi tak trochu přifouknutá. V době, kdy se hraje o setrvání ministryně školství ve vládě a rozštěpení Strany zelených, je Topolánkovo ježdění půjčeným volvem opravdu prkotina. Jenže povýšíte-li prkotinu na věc veřejnou a dáte jí patřičný titulek, spustíte lavinu textů, kterým se ostatní vydavatelé nevyhnou – byli by sami proti sobě.
Nazývat novináře žumpou se nevyplatilo už Miloši Zemanovi. Nevyplatí se to ani Mirkovi Topolánkovi, jenže: neukázal premiér také stinnou stránku naší novinářské práce? Redaktor Týdne Tomáš Menschik měl Topolánkovi poslat e-mail, ve kterém píše, že pokud neodpoví na zasílané dotazy, nemá se divit, co pak Týden napíše. Později se sice ukázalo, že e-mail nebyl adresovaný přímo Topolánkovi, ale mediální zástupkyni jeho přítelkyně Lucie Talmanové, Zuzaně Palzer.
Efekt má ale stejný: Menschik v podstatě přiznává, že pokud Topolánek neodpoví na otázky, Týden bude ohledně volva fabulovat. Ne že by se jiné redakce a autoři nemuseli potýkat s tím, že jim určitá strana nedá vyjádření a text potom vypadá příliš jednostranně nebo tendenčně. Napsat to ale přímo v e-mailu a v podstatě vyhrožovat mediálním pranýřem je skutečně za hranou. V tom má Topolánek naprostou pravdu.
Jenže pak je tu druhá strana mince, a tou je Topolánkovo zatloukání. Premiér mohl na dotazy novinářů stručně a jasně odpovědět, nebo prostě napsat, že jim do toho nic není. Topolánkovi ale zjevně ujíždějí nervy a vybíjí si je na evidentně špatném písečku. Když už nic jiného, novináři mu to dají v nejbližších dnech „sežrat“. Určit, kdy půjde ještě o objektivní a na Topolánkových urážkách nezávislé materiály, a kdy o pomstu, nebude zase tak těžké.