Dilema „dvojjediných“ dvojčat

Dilema „dvojjediných“ dvojčat

Dilema „dvojjediných“ dvojčat

Moderní medicína nabízí stále větší možnosti a připravuje nám tak stále nová etická dilemata. Ještě problematičtější je pak takový rychlý vývoj ve střetu s oficiálními dogmaty katolické víry, která jsou vždy o krok pozadu za liberálnějšími úvahami.


Ne že by toto konstatování bylo nějakou novinkou, ale aktuálně se vynořuje v souvislosti s takovými kauzami, jako je případ slovenských siamských dvojčat: Ačkoli matka díky ultrazvukovému vyšetření věděla, že jsou chlapci srostlí bříšky a některé životně důležité orgány mají společné, jakožto silně věřící katolička odmítla podstoupit potrat. Na takové rozhodnutí má žena samozřejmě nárok, otázkou však je, není-li i z katolického úhlu pohledu trochu extrémní.
V dřívějších dobách, kdy ženy rodily doma maximálně za asistence porodní báby a lékařská péče byla v plenkách, by pravděpodobně siamská dvojčata zahynula už během těhotenství nebo při porodu. Porod by zřejmě stál život i jejich matku. Takové situaci by ale šlo těžko zabránit, protože neexistovalo ultrazvukové vyšetření. Dnes se může žena rozhodnout, zda chce riskovat život, nebo raději zvolit potrat, který v případě ohrožení života matky církev toleruje. Jenže je tu ještě možnost císařského řezu, který dilema opět otevírá.
Nakonec se tedy silně věřící žena rozhodne děti donosit, a tím se rozjíždí celý řetězec záchranných zákroků. Dvojčata díky vyspělé lékařské péči porod přežijí, ale hned podstoupí operaci trávicích orgánů a prvních pět měsíců života stráví v inkubátoru napojena na umělé plíce, protože nedokážou sama dýchat. Potom chlapce čekají desítky hodin na operačním sále, kdy je lékaři oddělí, zrekonstruují některé další orgány… Z příznačně dvojjediného dítěte se tak stávají dva samostatní chlapci, kteří už sice jsou na sobě navzájem fyzicky nezávislí, zato budou až do konce života silně závislí na lékařské péči a na chirurgii budou jako doma.
Jak na tom asi budou Michal a Marek po psychické stránce, když je od narození jejich druhou matkou skalpel? Ano, víra od křesťanů žádá, aby snášeli utrpení s pokorou a těšili se do nebe. Přesto si ale nejsem tak docela jistá, jestli kluci jednou své matce a lékařům za tohle všechno poděkují.