Nova je ze tří procent ukrajinská

Nova je ze tří procent ukrajinská

Nova je ze tří procent ukrajinská

Od čtvrtka má americká společnost CME, které v Česku patří televize Nova a Galaxie sport, dalšího významného akcionáře. Tříprocentní podíl ve skupině získal ukrajinský podnikatel Igor Kolomojskyj. Nova se tím nijak nepochlubila, a ani CME nevydala pro Českou republiku oficiální tiskovou zprávu. Ono se totiž není čím chlubit.


Tři procenta není moc, ale Kolomojskyj se zároveň stal členem správní rady CME, a to už je o něčem jiném. Vzhledem k tomu, že přesně před rokem chtěla CME právě kvůli Kolomojskému zahájit mezinárodní arbitráž s Ukrajinou o nedostatečně ochráněné investice do druhé největší komerční televize Studio 1+1 (viz článek Železný přes kopírák), působí tato zpráva opravdu překvapivě.
K čemu před rokem na Ukrajině došlo? CME tu investovala do Studia 1+1, ale kvůli nepříznivým mediálním zákonům, které neumožňují zahraničním firmám kontrolovat licence pro televizní vysílání, musela přistoupit na starý model Novy: licencovanou firmu vlastnila skupina ukrajinských manažerů, zatímco CME ovládala servisní organizace, které fakticky provozovaly vysílání a vyráběly program. Na vstup do licencované společnosti měla CME předkupní právo.
Jenže loni v létě přišel za ukrajinskými manažery Studia 1+1 místní zbohatlík Igor Kolomojskyj a koupil od nich sedmdesátiprocentní podíl ve firmě, které patří televizní licence. CME proti tomu protestovala, odvolávala se na předkupní právo a podala žalobu, jenže kyjevský soud transakci uznal. Od té chvíle bylo jasné, že CME na Ukrajině ujíždí vlak, i když v oficiálních výstupech stále uváděla ukrajinské Studio 1+1 jako svoji televizi a Ukrajinu jako zemi s největším potenciálem, v níž tato skupina působí.
Ačkoli dal kyjevský soud za pravdu jednomu z nejbohatších lidí na Ukrajině, ani Igor Kolomojskyj neměl vyhráno. Podle smluv mezi CME a původními majiteli vysílací licence Studia 1+1 totiž měla CME právo na šedesát procent všech zisků televize. Toto právo nezpochybnil ani zmíněný soud. A tak Kolomojskyj, který skrze svůj holding Privat ovládá banky a naftařské společnosti, sice kontroloval televizi, ale zisky z ní plynuly jeho úhlavnímu nepříteli.
A tak přišla na řadu dohoda. Kolomojskyj neohrozí pozici CME ve Studiu 1+1 a odměnou za to se stane akcionářem a členem správní rady CME. Trošku to připomíná výměnný obchod v Rumunsku, kde se nynější šéf televizních aktivit CME v České republice, na Slovensku a v Rumunsku Adrian Sarbu vzdal práva veta v tamní skupině Pro TV, ale inkasoval za to nehorázné peníze a ještě posílil svůj vliv na další televize CME, které teď začínají vyrábět pořady v jeho vlastních filmových studiích.
Igor Kolomojskyj měl za tříprocentní podíl v CME zaplatit 110 milionů dolarů. Těžko říct, jaká část z téhle sumy skutečně přistála na účtu CME. Pravděpodobnější bude, že na tuto sumu si CME ocenila Kolomojského sedmdesátiprocentní podíl ve Studiu 1+1 (nebo menší, protože proč by se Kolomojskyj bezdůvodně vzdával celého podílu v tak velké a lukrativní televizi?).
V historii CME nejde o úplně ojedinělou transakci. Jen si vzpomeňme na prodej televize Nova před pěti lety. Finanční skupina PPF tehdy inkasovala peníze, ale také se zároveň stala akcionářem celé CME. Takže už to není jen americká a bermudská společnost, ale také česká, rumunská a ukrajinská. Pěkná ukázka multikulturalismu v praxi. Jenom se trošku bojím, co se stane, až se všichni ti magnáti, co mají drobečky v CME, nepohodnou a začnou svoje spory řešit po ukrajinsku.