Historie trošku jinak

Historie trošku jinak

Historie trošku jinak

Mám rád, když se něco povede. Opravdu. My novináři většinou sice píšeme o tom, co se nedaří, a už v prvním ročníku na fakultě žurnalistiky by vám vysvětlili, že pozitivní zpráva není žádná zpráva. Jenže na novém dokumentárním cyklu České televize Historie.cs není nic skandálního ani negativního, a přesto se o něm musím zmínit.


Trvalo to dlouho, než se na Kavčích horách rozhoupali a odhodlali k takovému projektu, jakým je komentovaný cyklus o přelomových událostech československých dějin Historie.cs. Jenom si vzpomeňte, s jakým odporem se kdysi, ještě za ředitelování Jakuba Puchalského, ČT rozhodla oprášit seriál Třicet případů majora Zemana a doplnit ho „historickými diskusemi“! Kosa padla na kámen a Puchalský brzy ředitelem nebyl.
Jenže o problematických událostech našich dějin se zatím nikdy a nikde pořádně nediskutovalo. Tedy snad s výjimkou několika historiků, z jejichž bádání tu a tam cosi unikne do novin – když je to dostatečně skandální... Když se řekne srpen 1969, česká šlechta a nacismus, protiústavní potlačení Demokratické strany na Slovensku před únorem 1948 nebo Dukelská operace, většinou v tom máme jasno. Už z učebnic dějepisu. Žádná polemická diskuse, ještě navíc na televizní obrazovce, se neodehrála.
Od 3. září tomu tak už bude, v pravidelném týdenním cyklu od 22.15 na programu ČT 2. A pro všechny další zájemce, kteří odmítají řídit svůj čas podle televizního programu, jistě také ve videoarchivu na webových stránkách ČT. Škoda jen, že diskuse k archivním záběrům neprobíhá interaktivně, aby se do ní mohl zapojit v dobrém slova smyslu kdokoli, a že vysílací čas pro ty, kteří přeci jenom dávají přednost sledování televize postaru, je dost špatný.
Ale kdo ví, možná to na Kavčích horách brzy změní. V dokumentech mluví také spousta současných politiků a ti by se určitě chtěli vidět na začátku prime timu a ne v době, kdy většina diváků odchází na kutě.