ČT podle Filipa

ČT podle Filipa

ČT podle Filipa

Předseda KSČM Vojtěch Filip vyčinil na stránkách Práva jeho komentátorovi a členovi Rady České televize Petru Uhlovi, že má poslancům za zlé neschválení výroční zprávy Rady ČT. Sněmovna se podle Uhla chystá shodit i zprávu o hospodaření ČT, což by vedlo k pádu celé rady. Poslanci by si pak zvolili radou novou, podle svého gusta. Proti tomu žádný dišputát.


Uhlovo rozhořčení vyvedlo komunistu Filipa z míry natolik, že se v Právu rozepsal dost otevřeně o tom, jak se obsazuje televizní rada, kterou by měli podle zákona tvořit zástupci nevládních organizací a nezávislých sdružení. Nezávislých hlavně na politických stranách. „Mohu pochopit Jiřího Paroubka v kritice ČT, i když jsem k jeho poznámce zaujal v Právu také své stanovisko, protože ČSSD, když měla možnost ovlivnit složení rady a vůbec práci ČT, neudělala to. Dnes se jí tento postoj také vymstil,“ napsal Filip.

Na vysvětlenou: Paroubek kritizoval ČT kvůli tomu, že zpravodajský kanál ČT 24 onehdy přerušil přímý přenos tiskové konference ČSSD zrovna ve chvíli, kdy předseda začal kritizovat zpravodajství ČT. Později kvůli tomu sociální demokraté ve sněmovně pomohli shodit výroční zprávu Rady ČT a zahájili tak proces odvolání všech radních. Ale to je teď nepodstatné. Podstatnější je Filipovo přiznání, že ČSSD (a jakákoli jiná parlamentní strana) si může do rady prosadit vlastní lidi a přes ně ovlivňovat práci ČT.

Ne že by se o tom nevědělo. Jenom o tom žádný politik zatím tak otevřeně a veřejně nemluvil. Rada ČT je totiž kontrolní orgán veřejnoprávní televize a do vysílání jako takového nemá co mluvit. Jenom zpětně, když řeší nějaké stížnosti. Takže v tom se předseda Filip mýlí na plné čáře: do Rady ČT se nemají volit političtí nominanti, aby usměrňovali zpravodajství veřejnoprávní televize. Že se to ve skutečnosti děje od dob, co tento systém funguje, je věc jiná.

Filip ve svém komentáři také píše, že Rada ČT neexistuje jenom proto, aby kontrolovala hospodaření Kavčích hor. „To by bylo velmi málo. Je tady proto, aby vyjadřovala i své postoje nad tendencí vysílání, tedy jak zpravodajství, tak dalších pořadů ČT. Může z nich vyvozovat i své závěry vedoucí nakonec např. i k návrhu na odvolání generálního ředitele. To však neučinila,“ odpovídá Filip radnímu-komentátorovi Uhlovi, proč poslanci zřejmě tuto radu odvolají.

A světe div se, ve stejný den, kdy Právo otisklo komunistův komentář, Petr Uhl na veřejném zasedání rady prohlásil, že si myslí už od února, kdy vypukla milicionářská aféra tehdejšího vrchního a programového ředitele ČT Františka Lamberta, že Jiří Janeček není dobrým ředitelem a měl by odejít. Zajímavé, že tehdy v únoru, ale ani v březnu, kdy rada pod dohledem kamer a diktafonů desítek novinářů celou kauzu podrobně rozebírala, nic takového neřekl.

Tuto středu Uhl prohlásil, že je připraven hlasovat o Janečkově odvolání, pokud ředitel znovu poruší zákon. Poprvé se tak stalo, když nechal Lamberta řídit televizi a konkrétně její program, i když k tomu neměl coby bývalý milicionář právo. Jenže rada za to Janečka nemohla odvolat, protože podle zákona lze takové hlasování o řediteli vyvolat jen poté, co ho radní OPAKOVANĚ upozorní na porušení zákona. Opakovaně znamená alespoň dvakrát. Poprvé se tak ale stalo právě v souvislosti s Lambertovou aférou.

Že by Uhl hlasoval o Janečkově odvolání v případě dalšího porušení zákona, je jasné jako facka. Nic jiného by ostatně ani dělat nemohl. Že to říká nyní, kdy Janeček (snad) žádný zákon neporušuje, preventivně dopředu, znamená jediné: Petr Uhl chce komunistovi Filipovi ukázat, že je poslušný radní a bude skákat tak, jak budou poslanci pískat. U disidenta Uhla to je smutné zjištění. Kdo ho ale v televizní radě sleduje delší dobu, není až tak překvapen.

Uhl totiž mění názory stejně často jako ponožky (píšu to s vědomím, že nevím, jak často si ty ponožky skutečně mění). Ještě v březnu obhajoval Františka Lamberta a Janečkovo ředitelování se mu zdálo být dobré. Tandem Janeček – Lambert se prý osvědčil. Teď, když radním hrozí odvolání, komunistům se nelíbí proporcionální zastoupení zástupců parlamentních stran ve zpravodajství ČT a nejlépe by si televizi řídili sami, Uhl hází zpátečku. Asi by bylo opravdu nejlepší ho odvolat.