Blondýna a nejserióznější deník

Blondýna a nejserióznější deník

Blondýna a nejserióznější deník

Na muži nejvíce oceňuji mozek, řekla v mikrorozhovoru pro MF Dnes milenka (pardon, dnes už partnerka) Jiřího Paroubka. Blonďatá tlumočnice Petra Kováčová odpověděla „největšímu serióznímu deníku“ na sedm kratičkých otázek, přesto se z odpovědí dá vytvořit hlavní téma do čtvrtečního magazínu. S Petrou na titulu, samozřejmě.


Zástupce šéfredaktora zpravodajského časopisu Týden Daniel Málek zase v úvodníku aktuálního čísla označuje rozvod Jiřího Paroubka a jeho „tlumočnickou“ dovolenou v Chorvatsku za nejdůležitější politickou událost minulého týdne. A hned za ní je prý nejdůležitějším tématem nové a snad už definitivní místo pro americký radar u Míšova na Brdsku. Radar by se asi na titulu Týdne tolik nevyjímal, a tak redakce (osvědčeně) zvolila fotomontáž „Výměny manželek“.

Dnešní Lidové noviny věnují Petře Kováčové a zamilovanému předsedovi ČSSD celou třetí stranu, tedy Téma dne (trošku opožděné, ne?). A Právo se už týden snaží tančit mezi vejci, aby Paroubkovi neuškodilo a zároveň korigovalo všechno to, co stačily napsat pravicověji laděné deníky. Takže jemu už Kováčová rozhovor dala a hned v titulku prohlásila, že „Věkového rozdílu se nebojím“, zatímco Paroubek s manželkou ujistili, že se rozvádějí „přátelsky“.

V referování o Paroubkově rozvodu a nové přítelkyni ale s přehledem vede už několik dní MF Dnes. Na titulu poutá „příběh Jiřího a Zuzany Paroubkových“, hledá „tři rozdíly“ mezi manželskými odlukami Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka, největší redakční esa na domácí politiku dělají rozhovory, za které by se nemuseli stydět kolegové v Blesku, Aha! nebo Šípu. Příběh je třeba vytěžit, dokud je živý a čtenáři lační po každém detailu.

Přemýšlím, jak by se s tím samým tématem vypořádala MF Dnes, ale také Lidové noviny nebo Týden před pěti, deseti lety. Pamatuji si diskuse o etice, když Týden v prvních letech své existence použil na titulní straně „gumáky“ – vymodelované hlavičky tehdejšího úřednického premiéra Josefa Tošovského a Václava Klause. Nebo když Blesk řešil po celý týden na titulní straně sebevraždu herce Vlastimila Brodského. To bylo ještě před letošní mánií kolem smrti skladatele Karla Svobody.

U bulvárních deníků bych předhánění v novinkách o vztahu Jiřího Paroubka a Petry Kováčové chápal. Před pěti lety existoval jediný celostátní bulvár bez výhledu na vznik nějaké opravdu vážné konkurence. Dnes máme takové deníky tři a k nim houf bulvárních týdeníků. Že si s touhle žlutou žurnalistikou stále více zadávají seriózní tituly, ale v pořádku není. Možná to je ale trend. Proč by jinak zpravodajský server iDnes.cz dával stále častěji jako hlavní zprávu celostátně nedůležité události z černé kroniky?