Digitální televize až do Hrobu

Digitální televize až do Hrobu

Digitální televize až do Hrobu

Podobně jako řada dalších fandů digitální televize jsem o víkendu sledoval internetové diskuse, kde všude jde chytit čerstvě zahájené digitální vysílání z Bukové hory u Ústí nad Labem. Momentálně nejsilnější digitální vysílač v republice by totiž za ideálních podmínek bez problémů pokryl celou Českou republiku. A tak jsem se dozvěděl, že digitál jede bez problémů i v Hrobě.


Hrob je vesnička 25 kilometrů vzdálená od Bukové hory. Jak jsem zjistil z Portálu veřejné správy, patří pod bývalý okres Teplice a žije v ní něco málo přes dva tisíce obyvatel. Jeden z nich si o víkendu evidentně hrál se set-top-boxem a ladil digitální vysílání nejen z Bukové hory, ale také z Prahy. Z obou lokalit vysílá takzvaný multiplex A se čtyřmi programy České televize, Novou a sedmi stanicemi Českého rozhlasu. Tedy měl by.

Nova z Bukové hory zatím digitálně nevysílá, a to se ukázalo být o víkendu jako velký problém. Severní Čechy, silně rušené digitálním vysíláním ze sousedního Německa, mají zhoršený signál Novy v analogu, a tak řada diváků čekala na digitální vysílání jako na plnohodnotnou náhradu. Jenže ta se nedostavila, protože Nova se na poslední chvíli nedohodla s provozovatelem vysílače, Českými radiokomunikacemi, na ceně za toto vysílání.

Digitál z Bukové hory odstartoval už v sobotu brzy ráno a do neděle to vypadalo, že Nova jenom čeká na termín oficiálního spuštění digitálního vysílání na Ústecku. Tím byla neděle 1. července. Jenže už v sobotu, a dokonce i v pátek a ve čtvrtek Nova i Radiokomunikace věděly, že nejsledovanější televize z Bukové hory digitálně nevyjede. Prostě a jednoduše proto, že si Nova postavila hlavu a odmítla „radiokomunikační“ ceny.

Těžko říct, komu kvůli tomu spílat. Radiokomunikace jsou komerční firma a záleží jenom na nich, o jaké peníze si televizím řeknou. Nova je taky komerční firma a její snahou je stlačit cenu za vysílání co nejníž. Obě společnosti šly až na hranu a čekaly, že ta druhá na poslední chvíli ustoupí. Nestalo se, severní Čechy jsou bez digitálního signálu Novy. Neviděl bych to ale zase tak černě.

Nova na severu do digitálu musí, protože její analogové vysílání přes léto a na podzim téměř úplně zruší digitální rozhlas a televize z Německa. Na Barrandově proto mají velmi omezenou dobu na vyjednávání. Radiokomunikace to dobře vědí a pokud vydrží tlak veřejného mínění, kterého chce Nova využít ve svůj prospěch (vyplývá to i z její nedělní oficiální tiskové zprávy s titulkem „Společnost Radiokomunikace nezahájila vysílání TV Nova v severních Čechách“), dosáhnou v cenové politice svého.

Pokud budete namítat, že si obě firmy berou diváka jako rukojmí, asi máte pravdu. Ale o diváka jde přeci až na posledním místě. Jsme svědky byznysu v přímém přenosu. Divák je v téhle šlamastyce nepodstatný. Pro Novu je to jenom jedna obchodní jednotka, jejíž pozornost je třeba udržet co nejlákavějšími a nejlevnějšími pořady, a pokud možno tak, aby se od obrazovky nehnul ani během reklamních bloků. A to platí i pro vysílání do Hrobu.