Prozíravá slova majitele Novy

Prozíravá slova majitele Novy

Prozíravá slova majitele Novy

„Do deseti let přijdeme o práci. Všichni, jak tady sedíme. A víte proč? Protože nás převálcuje internet a nová média. Nikomu se už nebude chtít koukat na klasickou televizi.“ Těžko bych uvěřil, že něco takového může říct Michael Garin, generální ředitel bermudské společnosti CME, které patří televize Nova. Leč tato slova skutečně zazněla – a veřejně.


Garin je řekl na úvod budapešťského mediálního veletrhu Discop a nezůstal jen u nich. Televizní průmysl v dosavadním slova smyslu podle šéfa CME zaniká. Týká se to prý především Spojených států a západní Evropy, kde se televizní průmysl financovaný reklamou pomalu hroutí. „Reklama ztrácí svoje diváky,“ citoval Garina americký deník Hollywood Reporter. „Internet, nová média a technologie, které umožňují stahovat programy a přeskakovat reklamy, rapidně naruší devadesát procent televizních příjmů, které v současnosti pocházejí z tradiční reklamy.“

Nic nového pod sluncem, sluší se dodat. CME o těchto hrozbách musí vědět několik let. Je ale překvapivé, že její šéf o nich mluví tak otevřeně. Kromě internetu má televize v pravém slova smyslu zabít i digitalizace, protože podle Garina přinese mnoho nových televizních kanálů a povede k rozdrobení publika. Což v překladu znamená, že mediální agentury už nebudou většinu rozpočtů svých klientů jednoduše přesouvat na Novu.

Televizím hrozí také nové digitální videorekordéry, které umožní nahrát oblíbené pořady z různých televizních stanic, osekat z nich reklamu a pustit si je až ve chvíli, kdy na ně bude mít divák čas. „Televizní sítě v USA a západní Evropě už nebudou tak rozsáhlé, aby mohly být subvencované reklamnou,“ varoval Garin. Za nejhorší ale považuje konfrontaci televize s internetem. Právě na něm Nova loni rozjela poměrně velké aktivity a neustále je rozšiřuje.

Ačkoli střední a východní Evropa, na kterou se CME specializuje a v sedmi zemích zde provozuje šestnáct televizních kanálů, se „zániku televize“ dočká podle ředitele CME později než za deset let, je zajímavé, že proklamovaný rok 2017 přesně souhlasí s termínem, kdy televizi Nova končí platnost vysílací licence. Garin však říká, že díky náskoku USA a zemí západní Evropy se může CME učit z chyb západních televizí a zánik vlastních stanic o něco oddálit.

CME dokonce plánuje nakupovat další televize ve střední a východní Evropě. Garin v několika novinových rozhovorech letos na jaře řekl, že si dokáže představit vstup firmy do Maďarska nebo Bulharska. Kromě České republiky nyní CME působí na Slovensku, ve Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku, Rumunsku a na Ukrajině. V polovině devadesátých let měla televizní stanice i v Německu, Polsku a Maďarsku, kvůli vysokým ztrátám na těchto trzích je ale musela prodat.

Garin si však ve svých vizích zániku televize poněkud protiřečí. Říká například, že průměrný Američan věnuje sledování televize sedm hodin denně, zatímco Středoevropan pouze tři a půl hodiny. Délka průměrné sledovanosti televize tedy podle ředitele CME v našem regionu ještě poroste, a proto je prostor pro další expanzi. Všechna dosavadní čísla ale hovoří o opaku: alespoň v České republice zájem o televizi u diváků meziročně upadá a letošní rok je v tomto ohledu poměrně extrémním příkladem.

„Do deseti let nebudete mít práci. Věřím tomu srdcem i duší. Měli byste začít přemýšlet, co budete dělat v nadcházejících letech,“ šokoval Garin účastníky budapešťského veletrhu Discop. Takže se ptám: co bude za deset let se sourozenci Gondíkovými a jejich Loskutákem? Teleshoppingová Top TV je už nezachrání.