Ministryně bez smyslu pro humor

Ministryně bez smyslu pro humor

Ministryně bez smyslu pro humor

Ve čtvrtek odpoledne, ještě než se spustila ta hrozná bouřka, jsme se vydali s Jiřím X. Doležalem na ministerstvo obrany předat paní ministryni Vlastě Parkanové diplom Festivalu politické písně v Sokolově za její skvělý song Dobrý den, prapore hvězd a pruhů. Abychom aktu dodali patřičný ráz, oblékli jsme si svazácké košile a kravaty.



Paní ministryni jsme chtěli překvapit už koncem minulého týdne ve sněmovně, kde měla poslancům vysvětlovat okolnosti, za jakých vznikla ona Vyčítalovina, ale paní Vlasta prchla na jakési zasedání do Bruselu. Dokonce jsme kvůli tomu museli narychlo odvolávat dopředu svolané novináře. Později se ukázalo, že poslanci ze solidarity už po ministryni žádné vysvětlení nechtějí a že se tedy autorky v Poslanecké sněmovně nedočkáme.

Bylo nám však líto zahodit pěkný diplom a vrátit svazácké košile do divadelního fundusu, takže jsme si zjistili termín nejbližší tiskovky Vlasty Parkanové. Vycházel na čtvrtek: na půl druhé odpoledne ministerstvo naplánovalo fototermín k návštěvě dánského ministra obrany Sørena Gadu. Vypravili jsme se tam s diplomem i růžovými karafiáty.

Pánové a dámy z protokolu (nebo jak se tomu na obraně říká) na nás sice zírali dost nevěřícně, leč přes vrátnici jsme prošli a zapsali se do seznamu novinářů. Mnoho nás tu nebylo. Celkem tři kusy plus my dva svazáci. Z toho jedna fotografka přišla jenom kvůli předávání našeho diplomu. Ještě než došlo na setkání se Sørenem, ujal se nás jakýsi výložkový guru a poptal se na naše úmysly. Popravdě jsme mu vyklopili, že chceme paní Vlastu obdarovat a že s tím nebudeme dělat nějaké cavyky.

Uniforma kamsi odkráčela telefonovat a po pěti minutách si nás postavila dál od ostatních novinářů. Ať se prý nezlobíme, že tohle je tiskovka k návštěvě dánského ministra a že nám paní ministryně dá speciální termín. Načež si od JXD vzal vizitku. Souhlasili jsme (co nám taky zbývalo), zanechali paní ministryni na místě alespoň karafiáty (protože by jinak zvadly) a odešli bránou pryč. Před ministerstvem nás ještě odchytil jakýsi agenturní zpravodaj, co sem přisupěl od metra právě a jen kvůli nám, načež jsme šli celou situaci – stále ve svazáckém – probrat na zahrádku nejbližší restaurace.

Výložce jsme měli kvůli termínu zavolat ještě ten den večer nebo v pátek ráno. Ještě ve čtvrtek odpoledne ale na adresu JXD dorazil e-mail od mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka s přílohou, což byl dopis od ministryně. Z něj jasně vyplývalo, že žádný speciální fototermín nebude a ať si trhneme (celý text vyjde v nejbližším Reflexu). Do té doby jsem si opravdu myslel, že Vlasta Parkanová tuhle srandu vezme a dotáhne ji s námi do konce. Teď už vím, že paní Vlasta skutečně nemá smysl pro humor a ten humbuk okolo Praporu si zaslouží.