Opravdu za to ČT nemůže?

Opravdu za to ČT nemůže?

Opravdu za to ČT nemůže?

Mohla Česká televize zabránit umělecké skupině Ztohoven v odvysílání fiktivního atomového výbuchu na výstupu jedné z kamer pořadu Panorama na ČT 2? Přesně na tuhle otázku se mně včera zeptala produkční Radiožurnálu, když domlouvala, zda-li bych se nemohl vyjádřit v duelu s mluvčím ČT Martinem Kraflem.


Nejdřív jsem si myslel, že přitakám „skoroberlíňanovi“ Kraflovi, protože ČT vysílání Panoramy nevyrábí, nýbrž si ji nechává dělat „na klíč“. Pak jsem se ale zamyslel nad tím, jak se asi takové vysílání dodávané na klíč kontroluje, když jde o živý přenos. U předtáčených pořadů je to jasné: prohlédne si ho příslušný producent na Kavčích horách a pak ho schválí. Tak to ale u živého vysílání nejde. Zvlášť pokud kamery švenkují po volném prostoru.

V takovém případě by si měli výstup z kamer kontrolovat oba partneři: externí firma, která vysílání dodává, i Česká televize. Externí dodavatel proto, aby se mu někdo do kamery nenaboural, jak to udělala skupina Ztohoven, a ČT proto, že nikdo nemůže zabránit tomu, aby se před kameru postavil úchylák a začal se obnažovat. Existuje zkrátka cosi jako odbavovací stanoviště a režie, kde neustále někdo sedí a kontroluje, co jde do vysílání.

Představuji si takové pracoviště jako řízení leteckého provozu, kde stále existuje někdo, kdo se snaží koordinovat všechny ostatní a sleduje celkový výstup (situaci na té části nebe, za které přebírá příslušné řízení leteckého provozu odpovědnost). Ve chvíli, kdy se na ČT 2 objevil atomový hřib, měl příslušný pracovník ČT na obrazovku pustit něco ve smyslu „Technická přestávka“ nebo hrající si koťátka (alespoň bychom si zavzpomínali).

Jenže Česká televize má s externě dodávanými přímými přenosy nebo pořady, které pro ni na živo připravují externisté, dlouhodobé problémy. Třeba s bombastickým předáváním filmových cen Český lev nebo Elsa, které pro ni připravují firmy producenta Petra Vachlera a v nichž se se železnou pravidelností objevovala skrytá reklama. Ačkoli generální ředitel ČT Jiří Janeček každoročně slibuje, že „se to příště nestane“, televize tomu neumí zabránit.

Martin Krafl správně říká, že Česká televize nemůže podat trestní oznámení přímo na skupinu Ztohoven, protože ta nenarušila její vysílání, ale pořad připravovaný externí firmou. Stejně tak by ale měl přiznat, že chyba se stala i na straně ČT. Proč by jinak jedním dechem dodával, že televize posílí kontrolu svého vysílání? Tu by neměla posilovat, ale normálně dodržovat. A nesvačit, když někdo nechává v Krkonoších bouchnout atomovku.