Černoprdelníci a Nova

Černoprdelníci a Nova

Černoprdelníci a Nova

Minulý čtvrtek měla Legislativní rada vlády projednat návrh novely zákona, který řeší přechod na digitální televizní vysílání a definitivně odblokovat proces digitalizace. Leč neprojednala, protože už v pondělí se na Úřadu vlády sešel předseda legislativní rady Cyril Svoboda s ředitelem Novy Petrem Dvořákem a dalšími úředníky, aby se dohodli, že novelu stáhnou.


Pondělní schůzce přihlížel i předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák, předseda Asociace digitálních televizí a ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín a zástupci ministerstev kultury a průmyslu a obchodu. Naopak zástupci ministerstva vnitra, kteří novelu připravili a do Legislativní rady vlády poslali, na schůzku pozváni nebyli. Nebylo proč.
Už týden před touto schůzkou premiér Mirek Topolánek rozhodl, že agenda digitalizace televizního vysílání přejde z ministerstva vnitra, které chtělo proti největším komerčním televizím Nova a Prima použít metodu „cukru a biče“ a donutit je, aby se vzdaly svých analogových frekvencí ve prospěch nových digitálních sítí, kde by mohly vysílat až po třech vlastních programech, na ministerstvo průmyslu a obchodu.
Tady si dovolím malou lidoveckou odbočku. Takzvanou „digitální“ mininovelu vysílacího zákona původně připravovalo ministerstvo kultury vedené lidovcem Václavem Jehličkou a prvním náměstkem Jaromírem Talířem. Jenže souběžně s nimi pracovalo na vlastní „diginovele“ ministerstvo vnitra pod vedením Langerova náměstka Zdeňka Zajíčka. Ten na vnitro přešel ze zrušeného ministerstva informatiky, původního hybatele české digitalizace. Vnitro nakonec zatlačilo kulturu do kouta a prosadilo jediný návrh novely: ten svůj. Byť tvrdilo, že jde o návrh, který předkládá společně s ministerstvem kultury.
Novela byla poměrně drsná, počítala například se stonásobným zdražením poplatků za používání analogových vysílačů (aby vnitro donutilo všechny analogově vysílající televize přejít na digitální šíření signálu a zároveň uvolnilo prostor pro nové digitální programy). Když se Nova s Primou nezatvářily moc vstřícně, náměstek Zajíček společně s vládou jmenovaným koordinátorem digitalizace Zdeňkem Duspivou pohrozili, že další novela by mohla Nově s Primou analogové frekvence násilně odebrat.
Což je samozřejmě nesmysl: stát oběma televizím vydal prostřednictvím mediální rady licence, které potom prodloužil do let 2017 a 2018, a jejichž součástí je i seznam analogových frekvencí. Sebrat takové frekvence není po právní stránce tak lehké, ne-li nemožné. Ministr vnitra Ivan Langer se o to ale chtěl pokusit. Nezvolil ale zrovna ideální způsob vyjednávání a Zajíčkovo a Duspivovo „prořeknutí“ narazilo na odpor nejen u vedení Novy, ale i jejího majitele, bermudské společnosti CME.
Generální ředitel CME Michael Garin poslal 8. června dopis premiérovi Mirkovi Topolánkovi. Stěžuje si v něm na diskriminační přístup autorů návrhu novely a upozorňuje, že násilné odebrání analogových frekvencí by vedlo k poškození investic CME. Kvůli jinému poškození investic už CME od České republiky inkasovala deset miliard korun. Není divu, že se Topolánek rozhodl zlobivému vnitru digitalizaci odebrat a předat ji ministerstvu průmyslu a obchodu.
Langerovo vnitro ale ještě mělo dodělat svoji digitální novelu, protože Římanovi úředníci digitalizaci příliš nerozumí a nějaký čas jim bude trvat, než se s ní seznámí (pokud jim v tom nepomohou právníci televize Nova). Schůzka, ke které došlo minulé pondělí na Úřadu vlády a o které zástupci ministerstva vnitra nevěděli, ale jasně ukazuje, že vnitro se může s digitalizací nadobro rozloučit. Zajímavé je, že k tomu přispělo i zhrzené ministerstvo kultury, kterému vnitro před měsícem vypálilo rybník vlastní „diginovelou“.
Je to především lidovecký náměstek Talíř, kdo se mstí vnitru a po dohodě se stranickým kolegou Svobodou přiměl svého nadřízeného (rovněž lidoveckého) ministra Jehličku, aby oficiálním dopisem požádal Legislativní radu vlády o stažení návrhu ostře sledované novely od ministerstva vnitra. Že se tak děje podle scénáře televize Nova, netřeba ani zdůrazňovat.
Blbé na tom všem je, že původní návrh novely od ministerstva vnitra skutečně obsahoval dost odvážné návrhy, které by časem narazily na problém: ať tím, že by je některé televize úspěšně napadly u soudu, nebo by je zrušila Evropská komise pro nekontabilitu s evropským právem. Jinými slovy, i pro ministerstvo vnitra platí dvakrát měř a jednou řež. Bude zajímavé sledovat, jaký řez zvolí ministři Martin Říman a Václav Jehlička v jimi přepracovaném návrhu. A zda jim bude měřit televize Nova.