Kamarád na Kavky

Kamarád na Kavky

Kamarád na Kavky

Česká televize zřídí od 20. června novou funkci personálního ředitele. „Bude to něco jako dříve zrušený post šéfa mého sekretariátu,“ prohlásil na středečním veřejném zasedání Rady ČT generální ředitel Jiří Janeček. A personálním ředitelem se stává… Jan Mrzena, bývalý předseda Rady ČT! Pro méně sběhlé v mediální oblasti: to je ten pán, který dočasně vedl Národní divadlo, když ministr kultury Martin Štěpánek odvolal ředitele Daniela Dvořáka.

Ne že by Česká televize personálního ředitele nepotřebovala. Sami radní upozornili, že velkou část agendy spojenou s personálními otázkami musí řešit generální ředitel (a nemůže se tedy věnovat důležitějším věcem, třeba reprezentaci). Proč se ale personálním šéfem ČT stává zrovna dlouholetý předseda její kontrolní rady a proč si ho Janeček vůbec vybral, zůstává záhadou.
Hlavními Mrzenovými profesními předpoklady jsou totiž především dobré kontakty na určité politiky, proti kterým ale stojí zase jiní politici, takže když se Mrzena ještě jako předseda Rady ČT chtěl ucházet o šéfování Národní opery, tehdejší ministr kultury Pavel Dostál mu zatnul tipec. Spíš než růže Mrzenovi vyhovuje modrá, takže když po švejkovském ministrovi Jandákovi převzal kulturu herec Martin Štěpánek jako bezpartijní za ODS, rázem se z Mrzeny stal důležitý kandidát na uvolněné místo ředitele Národního divadla.
Směřovalo k tomu všechno, ale nejdřív se z Mrzeny stal jenom dočasný ředitel. Aby Národní vedl nastálo, musel by vyhrát výběrové řízení. Konkurz vypsal ještě ministr Štěpánek, výběr kandidátů ale skončil až za šestnáctidenní ministryně Heleny Třeštíkové (nominované lidovci). Čert ví, jak by konkurz dopadl, kdyby místo Třeštíkové na ministerstvu seděl ještě nějaký ten pátek Štěpánek. Takhle ale zvítězil Ondřej Černý a Mrzena se musel sbalit.
To bylo v polovině ledna. Od té doby se o Mrzenovi nemluvilo, a neobjevil se ani v žádné veřejné funkci. Což je tak trošku divné, protože ještě před šéfováním Rady ČT sedm let vedl Jihočeské divadlo a za posledních deset se z něj stal profesionální úředník-manažer, který se vždycky nechal někde zaměstnat. Nyní tedy padla volba na Českou televizi. Těžko říct, do jaké míry jde o Janečkovo svobodné rozhodnutí a do jaké míry se mu nechal Mrzena vnutit vlivnými lidmi, kteří mohou Janečkovo ředitelování rázně ukončit.
Jak kontrastní ale bylo středeční jmenování Mrzeny a ještě v týž den oficiální oznámení, že od 1. července povede program ČT bývalá ředitelka Primy Kateřina Fričová. Doposavad jsem si myslel, že politické nominace do vedení veřejnoprávní televize fungují jenom v Polsku, kde se bratři Kaczynští neštítili protlačit do televizní rady bývalého šéfa prezidentské kanceláře, aby ho tatáž rada s jeho vlastním hlasem o několik týdnů později zvolila generálním ředitelem Polské televize. Snad se něčeho podobného u nás nedočkáme.

PS: Minulý šéf Janečkova sekretariátu se stal generálním ředitelem Slovenské televize. Do které země Visegrádské čtyřky vyvezeme Mrzenu?